tiistai 12. lokakuuta 2010

Äärimmäisen turhautuneet kepulaiset

Uuden Suomen uutisia on hallinnut tänään -kuikas muuten- Matti Vanhasen jääviysepäilyjen käsittely perustuslakivaliokunnassa oikeuskanslerin aloitteesta. Asian tiimoilta on tehty peräti kuusi eri uutista, kommentteja on esitetty 132 kappaletta tähän ilta 22.30 mennessä.

Kaikena takaa näkyy kepulaisten ankara järkytys, vaalit uhkaavat mennä penkin alle jatkuvan pyörityksen vuoksi. Ja se on heille, jos mikään, täysin uutta ja ennen kokematonta, koska vaalituloksen myötä heiltä on menossa myös hallituspaikat, joita he ovat tottuneet pitämään itsellään itseoikeutettuina koko Kekkosen pitkän valtakauden ja sen jälkeenkin.

Sama vallasta luopumisen kipeys on näkyvissä täällä lähempänä ruohonjuuritasoa kunnallispolitiikassakin. Monissa kunnissa he ovat sanelleet kaapin paikan yksinkertaisella - usein todella yksinkertaisella - enemmistöllään. Meillä Kankaanpässä keskusta jäin melkein yksin koulukeskuksen kädentaito-osaston remontissa ikkunoiden korjauksen osalta, kun olivat saaneet päähänsä, ettei muun remontin yhteydessä ikkunoita tarvitsekaan korjata.

Viimeksi eilen saimme taas lehdistössä kyseenalaista huomiota antaessamme kaupunginhallituksessa apulaisoikeuskanslerin pyytämää lausuntoa Kauko Juhantalon jääviyksistä Topmanin liiketalon asioissa. Kake toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana, kaupungin vanhaan kulttuurimaisemaan nousi alta aikayksikön poikkeusluvalla halli, jota ensin ajoi Nova Group, mutta sitten tontin ostikin Permo Oy, joka paljastui Juhantalojen yhtiöksi, poikkeuslupaa haettiin ilman allekirjoitusta ja vasta juuri ennen ympäristölautakunnan kokousta allekirjottajaksi ilmaantuikin Kauko Juhantalo. Eduskuntavaaleissa Kake sai 10.000€ avustuksen Nova Groupilta, jota puolestaan rahoitti Topmanin omistaja Kyösti Kakkonen. Hallin tontille rakensi juuri Permo Oy. Asian esittelijä kaupunginarkkitehti Maija Anttila on Kaken käly, joka vasta juuri ennen kokousta allekirjoituksen tultua tietoon jääväsi itsensä.

Kaupunginjohtajan päätösehdotukseen kaupunginhallituksen kokouksessa vaadittiin selvennykseksi lausuma siitä, että poikkeuslupahakemukseen tuli allekirjoitus vasta juuri ennen kokousta ja että emme olleet saaneet kokoukseen mennessä Kauko Juhantalon omaan vastinetta, jota lausuntopyynnössä pyydetään. Maija Anttilan perusteellinen lausunto sen sijaan oli käytettävissä. Nämä lisäykset eivät hallituksen kepulaisten mielestä sopineet lausuntoon ja kompromisinä asia siirrettiin, koska lausuntoaikaa on jäljellä. Tämä vaan osoittaa sitä, että keskustalaiset ovat todella tottuneet sanelemaan päätökset, ja jos ei mennäkään heidän ehdoillaan, tuleekin tenkkapoo! Pöydällepanon lehdistö noteerasi.

Aivan samoinhan kävi perustuslakivaliokunnassa, jossa päädyttiin esittämään valtakunnan syyttäjälle esitutkinnan aloittamista Vanhasen esteellisyyden tutkimiseksi RAY:n avustusta myönnettäessä Nuorisosäätiölle, joka puolestaan rahoitti 23.000€ Vanhasen presidenttikamppailua. Valiokunnan kepun edustajat Hannes Mannisen johdolla eivät olisi tutkimusta halunneet ja jättivät eriävän lausuman, josta eivät kuitenkaan äänestyttäneet.
Manninen on nykyinen RAY:n puheenjohtaja. Ja itse haluan aina muistuttaa, että Vanhanen Nuorisosäätiön puheenjohtajana on aikanaan jakanut muiden mukana myös itselleen säätiön vaalirahaa, josta poliisitutkinta onkin menossa.

Ei ihme, että tavallaan koko jatkuvasti kuumana porisevan puolueiden vaalirahoituksen aloittanut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli, joka taitamattomalla lausunnollaan kansanedustajien vaalirahalain rangaistusten puuttumisen vuoksi ei ollut antanut omaa selvitystään, on jatkuvien TV-haastattelujen tuskastuneena lausunnnonantajana näyttänyt vanhentuneen ja harmaantuneen vuositolkulla. Totesihan Manninenkin vaalirahajupakkaa turhaan paisutetun ja pitkitetyn. Ei varmastikaan tunnu mukavalta olla Suokustan housuissa.

Keskustapuolue puoltaa nykymenoa, seuraavaksi on äänestäjien vuoro lausua mielipiteensä.

Ei kommentteja: