torstai 21. lokakuuta 2010

Ja kutkuttaa

Kyllä se kihelmöi, kun kuu käy loppuaan kohti ja vielä on tulematta Yle-uutisten Taloustutkimuksella teettämän mielipidetiedustelun tulokset. Sitä ovat jo pohtineet myös PerusSuomalaiset Torsti Äärelä Varsinais-Suomesta ja Hemmo Koskenniemi Rovaniemeltä Uudessa Suomessa.

Kutkuttaa siksi, että PerusSuomalaisten gallupit viime kuukausina ovat sojottaneet suoraan ylöspäin, niin Ylen kuin Helsingin Sanomienkin, molemmissa jopa täysin samansuuntaisina, Hesarissa tosin kuukauden viiveellä.

Ylen Taloustutkimus on saanut lukemiksi heinäkuussa 9,8%, elokuussa 10,7% ja syyskuussa 12,5%. Vastaavat luvut HS-gallupissa ovat perässä syyskuussa 10,5% ja nyt lokakuussa 12,5%. Tämän trendin mukaan lokakuun lukema Ylessä pitäisi olla 14,5 prosenttiyksikön luokkaa.

Äärilän ennuste lokakuulle Ylen Taloustutkimuksella onkin 14,7%. Yleensä hänellä on ollut jos ei nyt pappismiehen yliluonnolliset ennustajanlahjat niin kuitenkin oikeaan osuvat arviot, vai saisiko hän tutkimustietoja etukäteen. Ehkä jälkimmäinen arvaus on lähinnä oikeaa.

Alkavalla viikolla olemme sitten tässäkin asiassa viisaampia. Jos todella arvelut toteutuvat, etumatka keskustaan supistuu entisestään, ja näin puoluesihteeri Laanisen veikkailut kolmesta suuresta tulevat yhä arveluttavammiksi vaalipäivien tuloksia laskettaessa, jolloin tosin Hemmo veikkaa toteutuvaksi PS:lle 12,1%. Sillä aina pitää muistaa, etteivät gallupit äänestä. Mutta jotain ne kertovat kuitenkin.

Ei kommentteja: