sunnuntai 28. marraskuuta 2010

PerusSuomalaisten kannatusnousun syitä

Viikonvaihteen Iltasanomat pohtii koko aukeamalla, miksi PerusSuomalaisten kannatus on noussut viimeisten kuukausien aikana lähes nousukiidolla. Vaikka jo elokuussa lukema oli 10,7%, on se nyt marraskuussa 14,9%. Eduskuntavaaleista kasvua on 10,8%. Ja Timo Soinikin on pyrsselissä mukamas poissa näkyvistä, puolueelta Jutta Urpilaisen mukaan puuttuu puolueohjalmakin ja yksi ja toinen puolue on kaiken lisäksi julistanut PerusÄssät päävastustajakseen. Ja kuitenkin PS senkus vaan porskuttaa!

Iltasanomat on oikein Taloustutkimuksella kysellyt kansalaisilta syytä moiseen ja saanut vastauksiakin. Ja vastaus ei olekaan senkaltainen, mitä muut jatkuvasti yrittävät viestittää kertoessaan, etteivät suuret Gallup-numerot toteudu, koska Timo Soinia voi äänestää vain Udellamaalla. Kannattajista vain 6% luokkaa ovat he, joiden mielestä he ovat nyt PerusSuomalaisia juuri Timo Soinin persoonan takia.

Suurimmaksi kannatuksen syyksi paljastuukin yleinen protesti ja muutos nykymenolle, jopa 32% kokoomuksesta siirtyneistä on tätä mieltä ja kaikistakin keskimäärin 22%. Myös arvomaailman samanlaisuus vastaajien kanssa nousee korkeaksi 14% eikä mikään muu erikseen mainittu yksityinen syy saa 16% kannatuksen. Erillisasioista maahanmuuttopolitiikka on ajanut PerusSuomalaisiin nykyisistä kannattajista 9%, EU-kriittisyys 4% ja jätevesiasetus vain 2%.

Tutkija päättelee puolueen kannatuksen olevan huteralla pohjalla ja kääntyvän laskuun, koska yleisin syy olla kannattajana on tyytymättömyys nykymenolle. Haastateltu Timo Soini ei puolestaan tähän yhdy, koska jos näin kävisi, täytyisi ensin poistua protestien syyt, jotka eivät kuitenkaan mihinkään katoa. Ja protestoinnista noin yleensäkin Timo lohkaisee, että johan sinä olisit ihmeellinen ihminen, jos et protestoisi, jos jokin menee pieleen.

Kyselytuloksista Timoa ihmetyttää eniten, ettei puolueen EU-kriittisyydellä ole suurempaa osuutta kannnattajiksi siirtymiseen. Siihenkin Timolla on selitys: Ehkä ihmiset eivät vielä oikein edes tajua, kuinka syvä EU:n kriisi tulee olemaan.

Yhtenä hyvin suurena syynä kannattajiksi siirtymiseen on siis ollut arvomaailman samanlaisuus vastaajien kanssa, keskustalaisista siirtyneillä tämä on syynä jopa 23%. Ja olemmehan me ryvettymätön puolue keskustaan verrattuna, miksi ei siis äänestettäisi juuri meitä, joiden kautta tulee esiin voimakkaimmin ankara kriittisyys nykymenolle.

Ei kommentteja: