lauantai 27. marraskuuta 2010

Nousukiitoko tasaantumassa

Viimeinen Yle-uutisten Taloustutkimuksella teettämä marraskuun gallup antoi taas mielenkiintoista tarkasteltavaa. Se on otsakoitu kertomalla demarien kannatuksen olevan alempana kuin koskaan. Myös on kerrottu keskustan alamäen kääntyneen ja puolueen nousseen toiseksi ohi demarien. Kokoomus on edelleen suurin laskusuunnasta huolimatta.

Edellisen lokakuun tulokseen verrattuna, jolloin PerusSuomalaiset saivat 1,8 % nousukiidon ja joka jo syyskuussakin oli noussut saman 1,8%, olisi kannatus nyt tasoittumassa, nousua on silti 0.6% ollen lukema nyt 14,9%, joka edellyttäisi nykyisen 5 kansanedustajan lukumäärän nousua kuusinkertaiseksi. Itse olen pitkään puhunut kansaedustajiemme luvun muodostuvat kaksinumeroiseksi ja luvun alkavan kakkosella.

Timo Soinikin käskee pitämään kiviä taskussa ja toppuuttelee kannatuslukujen olevan nyt ylärajoillaan ennustaen noin 10% lopullista tulosta. Näyttää kuitenkin aina vain satavan meidän PerusSuomalaisten laariin. Esim. galluptulosta kommentoidessaan Jutta Urpilainenkin happamasti totesi, ettei PerusSuomalaisilla ole ohjelmaa. Voi pyhä yksinkertaisuus. Nyt PS on 3,5% päässä demareista ja keskustaan matkaa on 3,7%. Virheät ovat perässä 5,8%.

Galluplukuja onkin mielenkiintoista verrata myös eduskuntavaalitulokseen. Sen mukaan nousijat ovat tosivähissä, PS:n 10,8% lisäksi löytyy vain virheiden +0,6%, vaikka niilläkin on kyllä laskua edellisgallupista. Muut ovatkin sitten hiipuvan kannatuksen kiroissa suurimpana nyt 1,0% noussut keskusta -4,5%. Demareilla on -3,5, kokoomuksella -1,2% ja vasemmistoliitolla-0,9%.

Selvennykseksi sen verran, kun aina löytyy viisastelijoita, että nämä %-luvut tarkoittavat prosenttiyksikköjä, niin kuin on tottuttu ilmoittamaan puoluekannatuksista puhuttaessa.

Ei kommentteja: