perjantai 24. joulukuuta 2010

Jouluaaton sydämeen käypää tunnelmaa

Jopa kansainvälistä tunnettuutta on saavuttanut arvokas suomalainen jouluperinteemme: aaton kello 12 joulurauhan julistus Turun raatihuoneen ja tuomiokirkon aukiolta. Laaja kenttä oli nytkin tuhansien kuulijoiden kansoittama ennätyspakkasesta huolimatta.

Jumala ompi linnamme, kaksikielisenä luettu joulurauhajulistus, maammelaulu ja laivaston soittokunnanilmoille kajauttama Porilaisten marssi ovat koruttoman, mutta vakavan tilaisuuden anti, jonka jälkeen meidän suomalaisten on hyvä aloittaa joulun viettäminen. Julistuksen mukaisestihan joulurauhan rikkomisesta seuraa ankara rangaistus.

Valitettavasti televisio-ohjelmassa ei tule, mutta radiossa sentää heti Turun tapahtuman päätyttyä lähetetään myös väkevästi jouluun kuuluva Johanneksen seurakunnan kirkkomuusikoiden Sulo Saaritsin laulama ja Tauno Äikään uruilla säestämä Taas kaikki kauniit muistot. Tämä Sulho Rannan säveltämä ja Viljo Kojon sanoittama joululaulu vakuuttaa meille, ettei pyhiä muistoja, sanoja siunaavampia voi kukaan meiltä riistää. Näin me kaikki saamme omistaa tämän juhlan Jeesuksen fundamentalistissävytteisten kristittyjen ehkä päinvastaisistakin väitteistä huolimatta. Näin eivät ihmiset eivätkä heidän tuomionsa liioin vie meidän taivaspaikkaamme, se on onneksi suuremmas käres.

Hautakynttilöiden sytytys tällä -nytkin 25 pakkasastetta - ilmalla on melkomoista puuhaa. Kätevä kaasusytitinkin teki lako kahden kynttilän sytyttämisen jälkeen. Niin se oli tehnyt muillakin haudoilla kävijöillä. Taas oli vanha konsti parempi kuin pussillinen uusia, lainatikuilla loput kynttilät syttyivät helposti, ei ollut tuulestakaan haittaa, kuten useina muina jouluina.
Jo ennen joullurauhan julistustan hautausmaalla oli melkoinen kuhina. Aattoillan pimetessä hautausmaa onkin mitä kaunein näky tuhansine pimeyttä valaisevine elävine kynttilöineen.

Ei kommentteja: