sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Jouluvapaa vakioksi

Tänään joulun paluuliikennettä tarkkailtaessa täällä Etelä-Suomessa vallitsi kova lumisade ja teillä haittasi kevyt pöllyävä pakkaslumi varsinkin ohitustilanteita, rekka-autojen perässä tuskin nyt tarvitsi ajaa. Liikennemäärät jäivät vain tavallisen viikonlopun määriin, ei siis mitään jouluruuhkaa. Syyn arveltiin olevan siinä, että tänä vuonna jouluaika kutistui vain normaaliksi viikonlopuksi, kun pyhät osuivat lauantaille ja sunnuntaille. Siksi ei kai ole lähdettykään joulunviettoon niin kuin pitempikestoisena joulunaikana. Toinen syy vähäisempään liikenteeseen voisi tosin olla siinäkin, että joulun yhteyteen on siirretty lomapäiviä, joten paluu siirtyy myöhemmäksi.

Olipa syy mikä tahaansa, mieleeni juolahti, miksei tätä vuotemme suurinta juhla-aikaa voitaisi ainakin tämänkaltaisessa tilanteessa kuin tänä vuonna pidentää, olihan meillä aina vuonna 1772 tapahtuneeseen kalenteriuudistukseen asti neljä joulupyhää. Kovasti kyllä valitetaan, että meillä nykyisinkin tehdään vähemmän työpäiviä kuin muissa maissa, mutta eikö jouluaika erottuisi paremmin normaalista usein arkisen harmaastakin aherruksesta, jos tänä aikana olisi todella viikonpäivien sijainnista huolimatta aina 3-4-vapaapäivää. Ninhän oli viime vuonna, kun oli kolme peräkkäistä pyhäpäivää, neljäntenä vapaapäivänä voisi olla jouluaatto, joka muutenkin on monella vapaa ja ainakin vain puolikas työpäivä kaupoissammekin.

Monissa työpaikoissa työnpaine on hektinen, ainainen kiire ja stressi painavat päälle. Talven pimeimpään aikaan sopisi vallan mainiosti pieni normaalista viikkorytmistä poikkeava tauko. Se palauttaisi taas entistä paremman työtehonkin. Eikö olisi mietintämyssyn paikka vaikkapa työmarkkinaneuvotteluihinkin.

Ei kommentteja: