sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Tasaverot imee köyhän verta.

Sanotaa verojen verta imevän, mutta nykyinen suuntaus progressiivisestä verotuksesta tasaveron suuntaa imee todella juuri veret kuiviin niistä köyhemmistä, joiden aseman parantamiseksi alunperin verot on tähdätty.

Siksi tuntuu päivän Hesari puolueiden puheenjohtajien haastattelussa järkyttävältä, kun yksi ainoa on sisäistänyt verotuksen tarkoituksen ja kukas muu hän on kuin TIMO SONI. Täytyy oikein kirjoittaa isoin kirjaimin, sillä hän näkee kirkkaasti verotuksen tärkeimmäksi tehtäväksi sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteuttamisen ja rahoittamisen. Muiden näkemyksen voi kiteyttää vaikkapa Jutta Urpilaisen syvämietteisellä lausumalla: Verotuksen ensisijainen tehtävä on riittävän rahoituksen kerääminen julkisiin menoihin. Ei sanaakaan verotuksen oikeudenmukaisesta kohdentumisesta kuten ei muillakaan näiden seitsemän puheenjohtajan lausunnoissa. Ei ihme, että Timo on omaa luokkaansa tässä joukossa. Siksi gallupitkin sojottavat suoraan ylöspäin.

Tasaveroa ovat kunnallisvero, pääomavero, kirkollisvero sekä Kela- ja sairausvakuutusmaksut. Niiden osuus verotuksessa on kasvanut, kun vastaavasti progressiivinen valtion ansiotuloveron osuus alentunut. Samansuuntaista on alv-veron korotus viimeksi energiaveroissa. Siksi esim. pääomaveroa voitaisiin korottaa ja muuttaa se progressiiviseksi.

Kansa laajasti on huolissaan tuloerojen kasvusta. Siksi juuri progressiivisen verotuksen vähentäminen on juuri vääränsuuntaista politiikkaa. Progressiivisuudenhan tehtävänä nimenomaan on periä rikkailta suhteessa enemmän veroja kuin köyhiltä. Näin tuloerot saataisiin pienenemään. Onhan nykyiset optiopalkat ja muut johtajapalkat älyttömiä ja täysin vastuuttomia.

Ei kommentteja: