maanantai 17. tammikuuta 2011

Ensimmäinen kirkkovaltuusto lähestyy

Vuodet vierivät. Kankaanpään kirkkovaltuustovuosistani on kulunut yli 20 vuotta, kun jäin pois siirryttyäni asumaan Jämijärvelle kirkkoherraksi. Kehä on sulkeutunut ja nyt alkaa siis uusi tovi, mutta ei niinkään kuin kummisetäni Veikko Jokela sanoi Jämijärvellä tultuaa siellä ollessani tauon jälkeen kirkkovaltuutetuksi, että nyt alkaa taas toinen 20-vuotisjakso. Ei hänkään ollut kuin kauden ja jätti sitten tehtävät seuraajilleen veteraanimies kun on, on hänellä nyt jo lähes 90 ikävuotta voimamiehen harteillaan.

Vaalitulos edellyttää meidän kirkon virallista linjaa puolustavien ottavan meille annetun enemmistöaseman nimissä meille kuuluvat luottamuspaikat, muuten emme täyttäisi äänestäjiemme meille antamaa luottamusta. Näin meitä opasti esimerkiksi pitäjänneuvoksemme keskustellessamme hänen kanssaan luottamuspaikkojen jaosta.

Kirkkolaki poikkeaa kunnallislaista monella tapaa. Niinpä myös kaikki puheenjohtajapaikat valitaan erillisissä vaaleissa eikä niin kuin kuntapuolella valtuuston puheenjohtajiston valinta tapahtuu yhdessä ja samassa äänestyksessä. Kirkkoneuvoston puheenjohtajahan on kirkkoherra, kuntapuolellakin hallituksen puheenjohtajana toimi aiemmin kunnanjohtaja, mutta hänen korvaamisensa luottamushenkilöllä on tapahtunut jo vuosikymmeniä sitten. Kirkon puolella oli aiemmin säädös, että neuvoston jäsenistä pitää vähintäin puolen olla valtuuston ulkopuolelta, mutta valtuutettujen kovan hingun takia sääntö on muutettu ja nykyään on lähes sääntönä tai ainakin käytäntönä, että neuvostoon valitaan vain valtuutettuja. Me kyllä teemme poikkeuksen ja valitsemme kirkon virallisen linjan puolustajan jopa ehdokaslistankin ulkopuolelta.

Johtokuntiinkin olisimme oikeutettuja saamaan jokaiseen puheenjohtajan, mutta viidestä johtokunnasta luovutamme kolmen puheenjohtajuuden muille. Samoin luovutamme yhden paikan jokaisesta johtokunnasta ns. suvaitsevan seurakunnan eli kokoomuksen väelle yhteistyön kättä lyöden. Näin emme ole herroina hallitsemassa, vaan palvelemassa siinä hengessä, että yhteispelillä se sujuu. Olemmekin todella kinkkisten asioiden edessä, kun seurakunnan rakennukset huutavat miljoonien ja taas miljoonien remontteja. Ja monia muitakin haastavia tehtäviä on odottamassa. Herra meitä hyvästi hallitkoon!

Ei kommentteja: