perjantai 14. tammikuuta 2011

Ystävien seurassa

Pari päivää Jyväskylän seurakunnan kurssikeskuksessa Vesalassa saatiin viettää tuntien ystävien lämpöä, vaikka tänä talvena tutuksi tullut ankara pakkanen paukkui ulkona nurkissa. Kyseessä oli yhteisen hengellisen kotimme aluevastaavien noin kolmenkymmenen hengen kokoontuminen ajankohtaisten asioiden merkeissä.

Porista lähtöisin oleva Jaakko Kaartinen kertoi ja esitti Herättäjä-yhdistyksemme uusia kehitteillä olevia nettisivuja, joilla tietysti tulisi antaa aito kuva alatien kristillisyyttä edustavasta liikkeestämme, jonka tarkoituksena on tukea meidän tavallisten ihmisten uskonkokemusta ja -näkemystä pelkän armon riittävyydestä, joka tulee osaksemme ilman mitään omaa ansiotamme. Harjoitusotsakkeena sivustolle on "Sinäkin olet körtti". Todella valtaosa kirkkomme jäsenistä tietämättäänkin omaa juuri tämänkaltaisen itsestään meteliä pitämättömän uskon ja sen kautta vaikuttavan rakkauden.

Kuvaavaa on esitetty kertomus Simo Talvitiestä, joka tuli ylioppilaskokoukseen Aholansaareen kiusattuna käytyään monien eri liikkeiden vastaavissa tilaisuuksissa, joissa aina oli vaadittu niin ja niin suurta uskoa. Talvitie kysyi laivarannassa, mitä te täällä vaaditte. Aarre Pyy, jonka 90-vuotisseurat ovat keväällä, sanoi pakollisia olevan liinavaatteet ja pyyheliina.

Puhuttiin myös Hanna Salomäen tekemästä sosiologisesta tutkimuksesta eri hengellisten liikkeiden kesäjuhlilla haastatelluiden liikkeiden kannattajien välillä löytyvistä eroista. Heränneet ovat tässä valossa joutuneet huonoon huutoon. Kuitenkaan tutkimuksen teologiset perusteet eivät ole kovinkaan pitäviä. Meidän avaraan ja itseään perusteellisesti tutkistelevaan uskonnäkemykseemme eivät kuulu yksiselitteiset vastaukset, jotka taas toisille liikkeille ovat ominaisia ja jopa opetettuja joko-tai-kysymyksiä.

Tuntojamme kuvaa hyvin Siionin virsi 179, jossa pyydämme: Jos hengessä köyhiksi saa Myös meidät hän näin alentaa, Niin kilvoituksemme ja kaipuumme tie Luo armonsa istuimen vie.
Hän armossaan meidän myös suo Taas saapua toistemme luo, Ja Herramme kiitosta virsi nyt soi, Kun yhteen hän ystävät toi. Jos väsyn ja näännyn, Luo ystävän käännyn, Hän hoitaa, kun jaksaa en voi. Kun kuljemme tiellä, On iloa siellä. Ken Jeesuksen hyvyyttä kokea saa, Hän ystäviään rakastaa. Näin palvellen muita Hän ahdistetuita Vie polkua kirkastuvaa.

Ei kommentteja: