maanantai 21. maaliskuuta 2011

Puolueiden kannat EU:sta

Sunnuntai-Hesarissa on tutkittu puolueiden EU-kantoja tunnetulla nelikuviolla, joihin on asetettu puolueiden puheenjohtajat.

Timo Soini yhdessä Päivi Räsäsen kanssa on sijoitettu äärimmäisiksi ruutuu sitoutumiskammoinen ja impivaaralainen. Samaa neliöön tosin keskemmälle on päässyt myös Paavo Arhinmäki.

Loput puoluejohtajat ovatkin sitten saaneet paikkansa Bryssel-henkisten ja sitoutumishaluisten neliöön, tosin keskemälle on päässyt Jutta Urpilainen, kun muut neljä ovat aivan äärimmäisessä nurkkauksessa eli voisi sanoa heidän pyrkivät sinne EU:n paljon mainostettuun kovaan ytimeen.
EU-sitoutuneimmiksi lasketaan kokoomus ja rkp, keskusta ja vihreät eivät ole aivan yhtä EU-henkisiä kuin kaksi edellämainittua, mutta kulkevat kuitenkin tukevasti eurooppalaisessa valtavirrassa.

Unto Hämäläisen laatimassa artikkelissa pitäydytään Eurooppalainen Suomi-yhdistyksen tekemään kyselyyn. Kirjoittaja päätyy Soinin päästessä määrittelemään Suomen EU-linjaa, linjan muuttuvan radikaalisti. Emme enää olisi eurooppalaisessa valtavirrassa, vaan voisimme päästä Slovakian osatoveriksi, joka ei ole maksanut pienintäkään summaa muiden jäsenmaiden tukemiseen ja saa silti olla jäsenmaana. Tätähän Timokin on väläytellyt puoluejohtajien paneelissa.

Ja mitä sanomme jälleen uudesta Suomen sitoumuksesta: 1,44 miljardin lisälasku Euroopan vakausmekanismin rahastoon. Ja kuitenkaan vaalikeskustelussa pari päivää sitten ei saatu mitään vastausta niin Kataiselta kuin Kiviniemeltä asian tiimoilta. Nyt on nähty tulos, ei hyvä heille, mutta meidän kannatukselle päinvastoin.

Ei kommentteja: