lauantai 7. toukokuuta 2011

Profvessoorit Portugalituesta

Ei vain profvessoorit vaan myös suuri viisas Sauli Niinistö rupeavat tulemaan Timo Soinin ja PerusSuomalaisten linjoille Portugalin tukemisessa. Loppujen lopuksi ei kukaan tiedä, mikä olisi viisasta, ei oikea näkemys välttämättä ole Jyrki Kataisen eikä Olli Rehninkään hyppysissä, jotka ajavat myös Suomea mukaan Portugalin lainatakauksiin 1 040 000 000 eurolla, joka olisi aiotusta 78 000 miljoonan euron lainapaketista 1,3%.

Kansantaloustieteen viisaat professorit ovat nyt vasta vaalien jälkeen julkaisseet kriittiset näkemyksensä Portugalin tukemisesta. Heitä ovat Vesa Kanniainen Helsingistä, Bengt Holmström amerikkalaisesta huippuyliopistosta MIT ja Pertti Haaparanta Aalto-yliopistosta. Heidän lääkkeensä on yksinkertaisuudessaan samanlainen kuin Timo Soini jo heti Kreikan paketin yhteydessä esitti eli erottaminen eurosta ja devalvaaltio, ehkä velkasaneeraus sekä pankkien ja sijoittajien vastuun lankeaminen. Sauli Niinistö on vaatimassa nimenomaan Ranskaa ja Saksaa suurempaan vastuuseen, koska heidän pankkinsakin ovat suurimpia takaajia.

Puhutaan myös Portugalin suurista kultavarannoista ja varmaan löytyisi muutakin valtion omaisuutta myytäväksi, josta nyt puhutaan myös Kreikan osalta.

Kimmo Sasin neuvotteluryhmässä PerusSuomalaisten edustajana oleva kansanedustajakolleega Pietari Jääskeläinen esittää myös ankaraa kritiikkiä suunniteltuja tukia vastaan toteamalla esim. Suomen osuuden olevan suuremman kuin Ruotisn, vaikka sen kansantalous on kaksinkertainen ja miten Suomen rahoituslaitosten osuus Portugalin sijoituksista on vain 1/500, joka edellyttäisi miljardin sijasta vain miljoonan takausvastuuta.

Kansalaiskyselyssä vain alle puolet kannattaa kriisitukia, vastustavia on nelisenkymmentä prosenttia. Näin ei sekään pidä paikkaansa, kun vähätellään PerusSuomalaisten saaman 19,1 % kannatuksen osoittavan vain viidesosan kansansta olevan tukia vastustavalla kannalla. Joka tapauksessa eduskunnan suuren valiokunnan pitäisi saada päätös asiasta keskiviikkona. Kyllä itse EU:stakin pitäisi löytyä vastaantulemista tässä kinkkisessä tilanteessa.

Ei kommentteja: