lauantai 23. heinäkuuta 2011

Järkyttävää Norjassa

30-vuotiaan norjalaisen suorittama kahdeksankymmenen nuoren silmitön ampuminen pienellä saarella Oslon edustalla ja sitä ennen ilmeisesti saman tekijän aiheuttama seitsemän uhria vaatinut voimakas räjähdys kaupungin hallituskorttelissa ovat käsittämättömiä. Rauhaisaa pohjoismaista lintukotoamme on todella järkytetty.

Tekojen tultua tietoon islamilaisperäinen terroristijärjestö ilmottautui tekijäksi, mutta norjalaisen kiinnnioton jälkeen tämä vihanlietsoja joutui perumaan. Näin al-kaidan tapaiset terroristit pyrkivät myös levittämään epäjärjestystä ja pelkoja. Tekijä paljastui taustaltaan äärioikeistolaiseksi. Mutta kyllä hänen täytyy olla vakavasti sairas, ei pelkästään politiikka voi olla näin harhautunutta.

Nousee tietysti monia kysymyksiä. Lähinnä ihmetyttää se, miten hän on voinut toimia näin vapaasti, hankkia suuren määrän räjähdysaineita, kuljettaa ne Oslon keskustaan ja mukanaan vielä saarellekin monien aseiden kanssa. Eikö kenenkään hälytyskellot ole soineet ja jos viranomaisetkin ovat tienneet hänen äärimmäisen oikeistolaisuutensa, eikö hänen tekemisiään ole mitenkään seurattu. Tekijän harhautuneisuutta osoittaa sekin, että hän on antautunut pidätettäväksi elävänä 87 surmateon jälkeen.

Demokraattisesti hallituissa Pohjoismaissamme on jyrkästi asetuttava puolustamaan järjestelmäämme parhaana mahdollisena kaikkia kansanvaltaa vastaan nousevia voimia vastaan.
Me kaikki olemme samassa veneessä, meidän on kitkettävä ja pyrittävä estämään tällaiset vihateot ja mieleltään näin pahasti järkkyneet pitäisi huomata ajoissa ja toimittaa hoitoon.

Ei kommentteja: