torstai 7. heinäkuuta 2011

Juhlavasti everstin 50-vuotispäivillä

Kankaanpään Niinisalon kylän Korvaluoman kylän syntyperäinen eversti Markku Myllykangas toimii kotikylänsä Niinisalon varuskunnan ja siellä majaansa pitävän Satakunnan tykistörykmentin komentajana. Veljensä Mikko on myös eversti ja oli myös mukana, kun Markku järjesti kaikille halukkaille syntymäpäiväkonsertin 50-vuotispäivänsä juhlistamiseksi. Tilaisuus muodostuikin todella hienoksi sotilasmusiikin kavalkaadiksi ja samalla Markun elämänvaiheiden läpileikkaukseksi.

Satakunnan sotilassoittokunta kapelimestarinsa musiikkimajuri Riku Huhtasalon johdolla sai soittaa sydämensä pohjasta ja kyllä soittikin aloittaen Marsalkan hopeatorvilla, joka Markulle tuli tutuksi hänen aloittaessaan varusmiespalvelunsa tasan 30 vuotta sitten Reijo Kuusiston johtamassa Niinisalon varuskunnassa. Markku valmistui v.1985 kadettikoulusta ja tuli takaisin kotimaakuntaan, jolloin tutuksi tuli Satakunnan sotilasmarssi. Seuraavaksi kuultiin Markun koulu-ja upseerikurssikaverin majuri Pertti Mannisen kanssa usein laulama Liisa pien.

Niinisalon päällikkö Ilkka Ranta puolestaan suositteli Markun lähtemään reserviupseerikoulun johtajaksi Haminaan ja sieltä tutuksi tuli helmikuun manifestin aikaan Sibeliuksen säveltämä Ateenalaisten laulu, joka on reserviupseerikoulun kunniamarssi. Pääesikunnassa Kaartin kasarmilla olon jälkeen tuli Markulla jälleen siirto kotitantereille Niinisaloon ja siksi soitettiin Suomalaisen ratsuväen marssi, onhan Niinisalon varuskunta viimeinen, jossa on ollut hevosia.

Sitten seurasi taas komennnuksia Helsingin kautta Hämeenlinnan Länsi-Suomen sotilasläänin esikuntaan, siksi kuulimme sotilasläänin kunniamarssin Asemies. Seuraavana taas Niinisaloon liittyen Tyksitöprikaatin kunniamarssi.

Kuusi henkinen varusmiesbändi soitti välissä vauhdikkaasti Markun nuoruuden musiikkia muistellen Hurriganes Get on ja toisen englantilaisen kappaleen. Tasan 25-vuotta sitten 14.6. tapahtui Markun vihkiminen kotikirkossa Kankaanpäässä ja näin kuulimme Prinsessa Ruususen häämarssin. Sotilassoittokunnan johtaja Riku Huhtasalo voitti sotilasmusiikin sävellyskilpailun ja kappale Salpamarssi esitettiin ensi kerran 4.6. 2010 Lappeenrannassa sopien hyvin koko Suomen itärajaa noudattaneeseen sodanaikaiseen salpalinjaan.

Kun Myllykankaan perheen asuinpaikka yhä on Hamina, kuultiin seeuraavaksi Haminan pojan Veikko Lavin tekemä Jokainen ihminen on laulun arvoinen kuvastaen myös Markun omia arvoja. Laulajana esiintyi varusmies Juha Paukku. Markun sotaveteraanisä, kyläpoliisi Lauri puhui usein 8-tuumaisesta, vähitellen Markullekin selveni, mikä se on ja niin kuultiin marssi 8-tuumainen kanuuna. Loppuhuipennuksena oli Markun sotilassoittokunnan konsertissa viime vuonna Jämijärven kirkossa kuulema harras Ylämaan katedraali, jossa soolo-osan soitti Riku Huhtasalo.

Voipi sanoa, kun juuri on seurattu Monacon ruhtinashäitä, jossa hääpari ei välttämättä ollutkaan maan onnellisimpia, että meistä Markun juhlakonsertin osanottajista sen sijaan voisi sanoa, jotta harvoin näkkee niin iloista hääväkkee, niin hienon hienon konsertin saimme myötäelää Markun ja hänen värikkäiden elämänvaiheittensa myötä. K I I T O K S I A !

Ei kommentteja: