maanantai 11. heinäkuuta 2011

Melkoinen voimanponnistus

Herättäjä-juhlien järjestäminen on melkoinen voimannäyte niin Herättäjä-Yhdistykselle kuin myös järjestävälle paikkakunnalle. Talkooväkeä tarvitaan mitä erilaisimpiin tehtäviin satoja ja taas satoja niin ennen juhlia kuin ennnen kaikkea juhlien aikana. Kaupunkipaikoissa helposti ei löydy niin altista talkooväkeä kuin pienemmillä paikkakunnilla, joilla taas on pulaa väestä pienuudesta johtuen. Hyvin kuitenkin kaikki sujui Oulussa ja niin varmasti ensi vuonna vuorossa olevassa Isokyrössä. Etelä-Pohjanmaalla kun ollaan, niin siellä aina näytetään ja kökköhenkikin elää voimakkaampana kuin muualla Suomessa.

On paljon puhuttu juhlien vaihtumisesta joka vuosi aina eri paikkakunnalle, miten rakennusurakka on joka vuosi uusi ja kaikki on tehtävä vain kolmea päivää varten. Esim. helluntailaiset ovat asian ratkaiseet pitämällä juhlat aina samassa paikassa Isossa Kirjassa Keuruulla. Myös laestadiolaisilla on samoja rakenteita, joita he kuljettavat rekka-autonlasteittain aina seuraavan vuoden juhlapaikalle valmiiksi. Kyllä herättäjäjuhlillakin on liikkuva kalustoa esim. seurapenkit, jotka aina päätösseurojen jälkeen kootaan kasoihin seuraväen toimesta uuteen paikkaan lähetettäviksi.

Kuitenkin yhä edelleen herättäjäjulien ottajia riittää, niin että juhlien järjestelyoikeudet on myönnetty aina useiksi vuosiksi eteenpäin ja lisäksi uusia anojia on jonottamassa. Ja kyllä juhlat ovat monella tapaa myös paikkakunnalle antoisat, yhteishenki eri piirien kesken paranee ja paikkakunta tulee suurelle joukolle ihmisiä tutuksi.

Kun nyt vuodesta 1961 Joensuun juhlista lähtien olen saanut liikkua ystäväjkansan parissa, ovat monet juhlien vakiokävijät käyneet tutuiksi, niinpä nytkin sain lukemattomia onnentoivotuksia uusien tehtävieni ansiosta. Myös vuosikymmenien aikana monet paikkakunnat ovat tulleet tutuiksi ja isänmaa on näinkin eri kolkiaan myöten kierretty moneen kertaan. Tietysti myös kansanedustajavuosina Suomi tulee tutuksi, kun eri puolilla kuljetaan monissa eri merkeissä. Esim. Veikko Vennamon aikana tehtiin ahkerasti koko eduskuntaryhän voimin ns. maakuntaiskuja, jolloin saman maakunnan alueella oltiin kaikki mukana ja hajaannuttiin eri pitäjiin puhetilaisuuksiin.

Lämpimät kiitokset vaan Oulun onnistuneiden juhlien rakentajille. Ja voimia ja siunausta Isoonkyröön, jossa ovat uudet papit Artturi Kivineva kirkkoherrana ja Eero Holma kappalaisena päävastuullisina juhlien pystyttäjinä yhdessä Herättäjä-Yhdistyksen Osma Kankaan kanssa.

Ei kommentteja: