tiistai 6. syyskuuta 2011

Eduskunnan syysistontokauden ensimmäinen päivä

Värikäs ja työntäyteinen eduskunnan syysistuntokausi alkoi totutuin merkein, pyöritystä tulee riittämään syksyn mittaan hallituksen ja opposition välillä. Oppositiossa keskusta yrittää haastaa perussuomalaisia ja suistaa meitä johtavan oppositiopuolueen paikalta, turha vaiva muuten. Siitäkin huolimatta että keskusta tekee ensimmäisen välikysymyksen kunta-asioista, väittämälää palveluiden saamisen vaikeutuvan pienimmillä paikkakunnilla, vaikka kuntauudistuksen päinvastaisena tarkoituksena on niiden tarjoamisen säilyttäminen edelleen köyhimmilläkin alueilla.

Omana mieluisena tehtäväni oli olla avaamassa luontokuvaajien valokuvanäyttelyn eduskunnan kirjastossa. Mukana on kankaanpääläislähtöinen kuvaaja Sari Kantinkoski, joka minua pyysikin avaajaksi. Näyttelyssä on nähtävissä kuun loppuun asti yhdentoista kuvaajan töitä ja nimeksikin on otettu Yhdestoista hetki. Ihmisen vaikutuksesta luonto on uhkakuvien edessä, näin näyttelyllä - niin kuin eduskunnan kirjastossa on tapana - on vankasti myös yteiskunnallinen ulottuvuus luonnon säilyttämisen puolesta.

Mieluisia hetkiä olivat myös kolmen kansanedustajan syntymäpäiväonnittelut. Osmo Soininvaara on täyttänyt 60 vuotta ja viisikymppisinä onniteltiin kokoomuksen Jokista ja elinkeinoministeri Jyri Häkämiestä. Syntymäpäiväsankareita onnitellaan aina hopeisilla kynttiläjaloilla, viisikymppisiä yhdellä, kuusikymppisiä kahdella ja seitsemänkymmentä vuotta täyttäviä kolmella kynttilänjalalla.

Täysistunnossa sitten riitti puhetta jalkaväkimiinoista, perussuomalaiset ja osa kokoomuslaisista vastustaa Ottawassa jo vuonna 2004 päätettyä sopimusta miinojen poistammisesta. Mm. Jussit Niinistö ja Halla-aho esittivät vahvoja perusteita kustannusedullisten jalkaväkimiinojen säilyttämisen puolesta. Kun peräti presidentti on asettunut miinojen poistamisen kannalle, on vaikeaa järkipuheellakaan saada enemmistöä puolustuksellisten miinojen säilyttämiseksi.

Ei kommentteja: