Sadan vuodenkaan jälkeenkään ei Suomi ole kypsynyt toteuttamaan täyttä demokratiaa vaalilain uudistamisessa. Perustuslakiin tulee maininta Suomen kuulumisesta Euroopan unioniin ja samalla supistetaan presidentin oikeuksia. Nämä asiat tulivat esiin eduskunnan istunnossa, kun lepääämässä olleita lakiesityksiä lähetettiin valiokuntakäsittelyn kautta eduskunnan päätettäviksi.
Täysin käsittämätöntä on edellisen eduskunnan hyväksymän perustuslaillisen käsittelyn johdosta uuden eduskunnan käsittelyyn tulleen vaalilain kohtalo. Yhteisesti edellinen eduskunta päätti lopultakin satavuotisen näennäisdemokraattisen hallintojärjestelmämme saattamisen tosi demokrattiiseksi vaalilain osalta. Päätettiin laskea kaikki maan äänet yhteen jokaisen puolueen kohdalta ja jakaa eduskuntapaikat sen mukaisesti. Näin toteutettaisiin lopultakin perustuslain henki jokaisen äänen samanarvoisuudesta.
Nyt kuitenki nimessäänkin demokratiaan vannovian sosialidemokraattien toimesta hallitusohjelmaan on otettu vaatimus tämän lakiesityksen hylkäämisestä ja vain näennäisuudistusten tekemisestä Itä-Suomen vaalipiirejä yhdistämällä. Käsittämättömintä on, kun hallituspaikat ovat niin mieluisia, että kaikki neljä pienintä hallituspuoluetta, jotka hyväksyivät uudistuksen viime eduskunnassa, ovat kääntäneet selkänsä ja ovat sen nyt hylkäämässä jopa oman etunsa vastaisesti vesittämällä täyden demokratian toteutumisen.
Perustuslain uudistamisessa puolestaan viedään läpi jo edellisen hallituksen hyväksymä maininta Suomen kuulumisesta Euroopan unioniin ja presidentin valtaoikeuksien edelleen supistamisesta. Näin vaikka ei edes EU edellytä tätä mainintaa ja presidentin osalta hän on nyt suoraan kansan valitsema vaalissa, jossa äänestysvilkkaus on ylivoimaisesti suurin. Puoluejohtajat haluavatkin näin supistaa kansanvaltaa omien valtapyyteittensä alttarille. Ja tässäkin esim. vasemmistoliitto on hallituspaikasta myynyt aiemman kantansa, tosin uusi vasenryhmä on meidän perussuomalaisten kanssa edellisessäkin eduskunnassa esittämiensä mielipiteiden takana ajaen preisdentin valtaoikeuksien säilyttämistä ja EU-maininnan jättämistä pois perustuslaista. Peräti kymmenen perussuomalaista käytti puheenvuoron.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti