perjantai 28. lokakuuta 2011

Isännöin filippiiniläisiä ja virolaisia vieraita

Saman aamupäivän kuluessa sain isännöidä kahta diplomaattivierailua, niin filippiiniläistä suurlähettilästä kuin virolaista parlamentin varapuhemiestä. Ja mikäs siinä, keskustelut sujuivat luonnikkaasti suuren yhteisymmärryksen merkeissä.

Filippiinin suurlähettiläs Angelina Miciano Sta. Catalina on toiminut maassamme parisen vuotta. Kun keskustelussa nostin esiin miss universumin Armi Kuuselan avioitumisen Filippiineille, suurlähettiläs vastasi samoin leikkimielellä juuri sen vuoksi, kun Suomesta lähettettiin Filippiineille nainen, hänestä vastavuoroisesti naisena tuli maansa suurlähettiläs Suomeen.

Maittemme välinen kauppavaihto on vuositasolla 100-200 miljoonan euron haarukassa, paljon olisi parantamisen varaa varsinkin kun Filippiineillä on 100 miljoonaa asukasta. Suomessa filippiiniläisiä työskentelee 1500-2000 pääasiassa palvelualoilla. Ex-presidentti Arroyon aikana Suomesta ei tehty valtiovierailuja, mutta sitä ennen presidentti Ramosin aikana vuosituhannen vaihteessa kanssakäynti oli vilkasta, mikäkäytäntö nyt uskottavasti on palautumassa kansanvaltaisia uudistuksia tekevän presidentti Aquinon aikana.

Yhtenä huolen aiheena on Suomen suunnitelma sulkea taloudellisista syistä Manilan suurlähetystön vuoden 2012 loppuun mennessä. Ilon aiheena on Nokia Siemens Networksin Manilaan perustama tutkimus- ja kehityskeskus, joka todella on tärkein taloudellinen suomalaistapahtuma moneen vuoteen Filippiineillä.

Jatketaan virolaistapaamisesta seuraavassa blogissa.

Ei kommentteja: