lauantai 29. lokakuuta 2011

Varapuhemies Laine Randjärv vierailulla

Sain varapuhemiehenä tarjota lounaan Viron kolleegalle Laine Randjärvelle reformipuolueen edustajalle. Hän on toiminut aiemmin ministerinä ja Tarton kaupunginjohtajana.

Maittemme suhteet veljeskansoina ovat mitä lämpimimmät ja korkean tason vierailuvaihto mitä vilkkainta. Presidentti Ilves on ollut työvierailulla Suomessa 17.10. Syksyn aikana monet Suomen uuden eduskunnan valiokunnat ovat tehneet ensimmäisen vierailumatkansa nimenomaan Viroon ja monet uuden hallituksemme ministereistäkin ovat ehtineet jo käydä Virossa pääministeristä alkaen.

Sain keskusteluumme yhden kiinnekohdan juuri Tartosta, koska olen käynyt tässä vanhassa yliopistokaupungissa kahdestikin Helsingin yliopiston urheilujoukkueessa. Menestyksemme tosin ei ollut hääviä, vaan oli jääminen toiseksi niin koripallossa kuin yleisurheiluottelussakin, jossa minä olin mukana 5.000 metrin juoksussa.

Parast´aikaa Helsingissä järjestettävillä kirjamessuilla on nimenomaan juuri Viron kirjallisuus nostettu erityisteemaksi. Sitä varten on virolaista kirjallisuutta suomennettu ennätysmäisesti ja sainkin lahjaksi Kihnulaisten uskomattomat seikkailut merellä ja maalla. Puolestani kerroin omistavani meidän Kalevalaa vastaavan Eesti rahva eepoksen Kalevipoeg-kirjan oikein koruteoksen. Kerroin myös käyneeni Tallinnassa heidän kansallisrunoilijansa Lydia Koidulan haudalla ja lainaavani monissa hautauspuheissa äideille Koidulan runoa Äidin sydän: Pois moni kallis mennyt on, sä kauan tunsit kaipion. Muut korjas aika mitkä vei - sydäntä äidin konsaan ei.

Puhuimme myös monista maittemme välisistä ajankohtaisista asioista kuten virolaisten Suomeen muutosta työn perään, siinä ilmenevistä harmaan talouden ongelmista ja vaikkapa Viron ottamisesta pohjoismaiden yhteistyöhön, jota jo monella tasolla harjoitetaankin. On hienoa, että molemmin puolin Suomenlahtea on ystävällismieliset tosin pienet, mutta sitäkin sitkeämät sukulaiskansat.

Ei kommentteja: