torstai 24. marraskuuta 2011

Kyselytuntia johtamassa

Olen aina sanonut, etten hulluimmissakaan ajatuksissanikaan koskaan ole edes kuvitellut, että joskus olisin eduskunnan puhemiehistössä. Tänään kuitenkin tässä asemassa sain taas tehdä jotain uutta historiaa, kun olin vetämässä ensi kertaa joka kerta televisioitua eduskunnan kyselytuntia. Ja kaiken lisäksi kaikella kunnialla, niin sanovat muutkin. Ja mikä hienointa, paikanpäällä yleisölehterillä asiaa oli todistamassa 50 Kankaanpäästä ja Jämijärveltä tullutta eduskuntavierasta. Täysipainoinen päivä siis.

Puhemiestä moititaan varsinkin toisten kansanedustajien taholta siitä, ettei kyseinen edustaja ole saanut puheenvuoroa. Asia on tosi vaikea, kun nytkin kovasta minuutin puheenvuoroihin pyrkimisestä huolimatta kysyjiä kertyi 26 henkeä. Toinen mokama sitten on aina ministereitä, vähän enemmänkin, kun joihinkin kysymyksiin haluaa vastata useampikin ministeri.

Puheenvuorotkin jakaantuivat mielestäni aika tasapuolisesta, kun kyselytunti on tarkoitettu nimenomaan oppositiopuolueille, nyt sekä perussuomalaiset että keskusta saivat kuusi vuoroa, suurimmat hallituspuolueet kokoomus ja demarit kumpikin viisi ja pienemmät hallituspuolueet kukin yhden rkp:tä lukuunottamatta, joka tällä kerralla jäi ilman vuoroa, koska katsoin heidän varsinaisen kysymyksensä olleen varsin vähän mielenkiintoa herättävän. Sen sijaan vasenryhmä sai yhden lisäkysymyksen.

Ensimmäisen kysymysvuoron sai suurin oppositioryhmä ja edustaja Turunen nuorisotyöttömyydestä ja syrjäytymisestä, samasta aiheesta olisi kysynyt myös keskusta, joten senkin edustajat pääsivät mukaan lisäkysymyksiin. Varsinainen keskustan pääkysymys kosketteli metsästyksen rajoittamista luonnonsuojelualueilla. Kumpikin pääkysymys herätti melkoisen keskusteluryöpyn, joka yhteensä vei tunnista jo yli 40 minuuttia, joten muille kysymyksille jäin vähemmän keskusteluaikaa, niitä saivat tehdä kokoomus esiin nousseesta eläinsuojeluasiasta, kd:n Rauhala Mehiläinen Oy:n verosuunnittelusta ja sosialidemokraatit Olkiluodon ydinvoimalatyömaan esiin nostamasta ulkolaisesta harmaasta työvoimasta.

Ei kommentteja: