tiistai 31. tammikuuta 2012

Komea komentajavaihdos

Niinisalon Tykistöprikaatin tulevaisuudesta puhutaan mitä puhutaan, mutta jälleen tänään sen tulevaisuuteen katsottiin valoisasti, kun paraatikentällä suoritettiin komentajavaihdos onnellisten tähtien merkeissä.

Onnistuneesti siinäkin mielessä, että vaikka paikalta lähteen uusiin entistä suurempiin haasteisiin oma poika syntyperäinen kankaanpääläinen, niin tilalle saadaan neljä vuotiaana Kankaanpäähän muuttanut ja näin myös lapsuutensa ja nuoruutensa ja varusmiespalveluksensa Niinisalossa suorittanut uusi komentaja. Ja kankaanpääläisten komentajien sarjassa hän on peräti jo kolmas, ja kolmas kertahan toden sanoo, eversti Olavi Rajalan aloitettua tämän hienon kankaanpääläiskomentajien sarjan.

Juhlallisin menoin vaihtoparaatein ja ohimarssein tapahtui tämä komentajan vahdinvaihto. Eversti Markku Myllykangas luovutti Tykistöprikaatin komentajajuuden everstiluutnantti Pertti Lahtiselle, jonka everstiylennys puolustusvoimien nykyisen käytännön mukaisesti on puolustusvoimien lippujuhlan päivänä kesäkuun 4. päivänä.

Kolmen vuoden aikana on Markku Myllykangas suorittanut merkittävän panoksen paitsi varuskunnan johtamisessa myös turhien epäluulojen hälventäjänä siviiliväestön keskuudessa pitäen varsinkin Pohjankankaan itälaitaan lämpimiä suhteita järjestäen ampuma-alueen reuna-alueen asukkaille kuulemis- ja tiedotustilaisuuksia alueen omana poikana syntyperäisenä korvaperäläisenä, jossa jo hänen vanhempiensakin kotitilat ovat ja kotitalo on edelleen käytössä. Itsekin olin mukana Korvaluoman kyläjuhlassa, jossa Markku toimi juhlapuhujana.

Niinpä ei olekaan ihmeteltävää, että Markun lähtöjuhlaan ja uuden komentajan tulojuhlaan oli kokoontunut runsaslukuisasti taustayhteisöjen ja yhteistyökumppanien edustajia ja että Markulle ja hänen vaimolleen onnentoivotuksien ja muistoesineiden kuten viirien tuojian oli pitkä jono kunniavieraina sotiemme vetaraanit vanhimpana 98 vuotias molempien sotien veteraani Vihtori Siivo.

Mutta ei Pertti Lahtisenkaan tarvitse lähteä komentajan vaativaan tehtävään musertavien ennakkovaatimusten paineessa, sillä Markku itse totesi, ettei kenenkään tarvitse asettua toisen saappaisiin, ja itse taisin lohduttaa, että haikeasta lähtötunnelmasta huolimatta entinenkin seurakunnan luottamusmies sanoi poissiirtyvälle kirkkoherralle kiitospuheessaan, että aina on saatu uusi parempi kirkkoherra lähteneen tilalle.

Liitetään tähän varmemmaksi vakuudeksi vielä juuri tänään annettu merkittävä julkilausuma:

Satakunnan ja Pirkanmaan kansanedustajien yhteinen kannanotto Niinisalon Tykistöprikaatin puolesta:

NIINISALON TYKISTÖPRIKAATIN LAKKAUTTAMISELLE EI OLE PERUSTEITA

Pääesikunnan valmisteluesitys puolustusvoimien kokonaisuudistuksesta ontulossa helmikuussa. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan myös Kankaanpään Niinisalossa sijaitsevan tykistöprikaatin lakkauttaminen on ollut harkinnassa.

Niinisalon varuskunnan suurimmat yksiköt ovat tykistöprikaati ja koeampumalaitos. Yksiköiden erityisosaamisen lisäksi varuskunnan merkitystäalleviivaa erinomainen Pohjankankaan ampuma-alue, joka on koko Etelä-Suomen tärkein tykistön ja heittimien harjoitusalue. Niinisalon tykistöprikaatilla on myös tärkeä rooli Länsi-Suomen sotilasläänin valmiusyhtymän kannalta.

Tykistöprikaati kouluttaa vuosittain noin 2500 varusmiestä ja reserviläistä. Varuskunta työllistää suoraan yli 500 henkeä, joista yli300 on tykistöprikaatin henkilökuntaa. Joukko-osaston työllistävä vaikutus on lisäksi välillisesti merkittävä niin Kankaanpäälle kuin lähikunnillekin.

Satakunnan ja Pirkanmaan vaalipiirien kansanedustajat painottavat, ettei Niinisalon tykistöprikaatin lakkauttamiseen ole olemassa sotilaallisia eikä aluepoliittisia perusteita.

Lisätietoja:
Satakunnan kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtaja Kristiina Salonen, 050 512 0010
Pirkanmaan kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtaja Martti Mölsä, 0500 822 277

Ei kommentteja: