sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Pohjalaisetkaan ei riitä

Etelä-Pohjanmaan huoltosuhde on mennossa ylivoimaiseksi. Ilkka-lehti esittelee Suomen maakuntien väestölliset huoltosuhteet vuosina 2010 ja 2030 ja toteaa oheisen. Mutta samoissa tilastoissa Satakunta on jatkossa vielä huonompi. Kun v.2010 paras huoltosuhde on Uusimaalla 44,9, on Etelä-Pohjanmaa kahdeksastoista 58,5 ja Satakunta kuudestoista 57,3 yhdeksäntoista maakunnan joukossa. V.2030 Etelä-Pohjanmaan huoltosuhde on 84,1 ja sijoitus 13. Satakunta saa lukeman 85,7 ja edelleen sijan 16. Uusimaa on edelleen kärjessä , joskin senkin huoltosuhde on heikentymässä 60,9.

Huomattavaa on kuitenkin Kankaanpäätä ja kuntien yhtymishanketta ajatellen Pirkanmaan sijainti kumpanakin vuotena heti Uusimaan jälkeen toisena luvuin 52,1 ja 68,9. Ei siis mikään huono suunta, vaikka niin suurella äänellä huudetaan, ettei missään nimessä uusi Kankaanpään, Jämijärven ja Parkanon muodostama kunta saa suuntautua Pirkanmaalle.

Huoltosuhde heikkenee jatkossa koko maassa iäkkäiden määrän lisääntyessä huolestuttavan nopeasti suhteessa työikäisiin. Huoltosuhteessa lasketaan alle 15-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden lukumäärä verrattuna työikäisiin. Nämä 2030 vuodelle lasketut huoltosuhdeluvut ovat huolestuttavia ja koskevat kipeimmin juuri pieniä kuntia, joissa huoltosuhteesta tulee erittäin huono.

Kun ei pohjalaisetkaan riitä huolehtimaan tarvitsijoistaan, miten sitten suu laitetaan vielä huonnommat luvut omaavissa maakunnissa kuten Satakunnassa. Eikö silloin ole parempi olla maan toiseksi parhaassa maakunnassa. Ja siksi toiseksi, kun maakuntia jatkossa kuitenkin tullaan yhdistämään, miksei yhdistetä Satakuntaa ja Pirkanmaata ja kolmanneksi kimppaan myös Varsinais-Suomi, joka sekin keikkuu tilaston kolmantena ja neljäntenä eli ei lainkaan hullummasti.

Ei kommentteja: