maanantai 30. tammikuuta 2012

Uusia rintamia

Presidenttivaalin toinen kierros muodostaa uudet rintamat. Vaalilakimme kun nyt kuitenkin on sellainen, että ensimmäiseltä kierrokselta toiselle pääsee kaksi eniten ääniä saanutta, jos kenellekään ei eka kierroksella anneta yli 50% äänistä ja niinhän ei tälläkään kertaa käynyt.
Monen ensireaktio oli, ettei käy lainkaan äänestämässä toisella kerralla, kun ei kannata tokalle kierrokselle päässeiden näkemyksiä ja vielä vähemmän puolueita. Kuitenkin kahdesta on nyt valinta tehtävä, vaikkapa äänestettävä sitä pienempää pahaa. Varsinkin SOinin ja Väyrysen kannattajien mielipide oli jäädä nukkuvien joukkoon, mutta näin ei toivottavasti kuitenkaan käy lopullisesti ja siitä kertoo myös ennakkoäänestyksen edellliskertaa suurempi vilkkaus.
Moni pois pudonneiden kannattajista on myös julkisesti ottanut kantaa jomman kumman jäljellä olevan ehdokkaan puolesta. Niin myös monet itse ehdokkaina olleista kuin puoluejohtajistakin, eivät tosin kaikki. Paavo Väyrynen on ollut hiljaa ja lomailee puolueensa kustantamalla etelänmatkalla. Timo Soini kertoo blogissaan oman ehdokkaansa, jolle kävi tekemässä numeron.
Mutta nyt todella jokaisella kansalaisella on täysi vapaus ja täydellinen oikeus valita kenelle äänensä antaa. Monenlaisia ryhmittymiäkin on syntynyt. Taiteilijat ovat kertoneet kannatuksiaan innokkaasti. Myös monet vasemmistopuolueiden edustajat ovat ryhtyneet tukemaan määrättyä ehdokasta. Näin esim. TV:ssa näytetyssä Imatran ammattiyhdistysjohtajien palaverissa, jossa ei kylläkään kovia työpaikkamenetyksiä kokeneella kaakonkulmalla pohdittu lainkaan sitä, kumman tarjolla olevan ehdokkaan rohdoilla saadaan paremmin pysytettyä työpaikkoja nimenomaan Suomessa, jottei työn tekemiselle ja teettämiselle asetattaisi liian suuria vaatimuksia, joita ei kuitenkaan muissa kilpailijamaissamme noudateta. Ei tarvitse ottaa esiin kuin vientiteollisuuttamme rasittava vihreiden aikaansaama rikkidirektiivi. Luulisi siinä ja muissa samanlaisissa vaatimuksissa olevan ajattelemisen aihetta kaikille työpaikoistamme huolta kantaville.
Vaikka eipä silleen, eihän presidentillä näihin asoihin ole suurtakaan valtaa, hänhän on paremminkin ulkopolitiikan johtaja ja armeijan ylipäällikkö. Puolustusvoimiammekin ollaan karsimassa voimakkaalla kädellä. Kumman ehdokkaista luulisit paremmin kantavan huolta mamme riittävästä puolustuskyvystä, kapteenin vain siviilipalvelusmiehen. Itsenäisyydestämmehän ja itsemääräämisoikeudestammehan on kysymys!

Ei kommentteja: