torstai 9. helmikuuta 2012

Sotilassoittokuntien lakkautuksista nousee voimakas vastustus

Eduskunnan kyselytunnilla keskityttiin kahteen päivänpolttavaan hallituksen antamaan uutispommiin: puolustusvoimien leikkaukset ja kuntauudistus. Muille aiheille ei aikaa riittänyt eikä näitäkään kahta saatu raapaistua kuin vähän pinnalta. Eipä ihme, että molemmilta alueilta on hallitukselle tulossa välikysymys. Perussuomalaiset kysyvät ns. puolustusvoimauudistuksesta, joka paremminkin on puolustusvoimien alasajoa, keskusta puolestaan tekee kysymyksen uudesta kuntajaosta.

Kyselytunnin keskustelu oli todella värikästä, puolustusministeri Stefan Wallin ja kuntaministeri Henna Virkkunen joutuivat olemaan altavastaajina, siksi kovaa arvostelua he saivat julkistetuista uudistuksistaan.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö sai tehdä ensimmäisen kysymyksen. Hän on toiminut myös tätä puolustusvoimauudistusta seuranneen parlamentaarisen toimikunnan jäsenenä, mutta jätti siitä nyt eroilmoituksensa, koska toimikunta ei ole voinut vaikuttaa yhtään mitään. Kysymyksessään hän mainitsi myös lakkautettavat sotilassoittokunnat, mutta niistä ei ministeri vastauksessaan maininnut sanakaan.

Esitys puolustusvoimien organisaatiouudistuksesta oli todella hämmentävä. Erittäin vähälle huomiolle jäi varuskuntien lopettamisten ohella usean sotilassoittokunnan lakkauttaminen. Esittelytilaisuudessa kenraali Puheloinen näytti kalvollaan vain kolmen jatkavan maavoimien varsinaisen soittokunnan nimen ja sijaintipaikan.

Nyt todella soittokuntien määrää vähennetään ja vielä ikään kuin vaivihkaa kolmestatoista (13) kuuteen (6). Näistä kuudestakin yksi on varusmiessoittokunta, joten varsinaisia ammattisoittokuntia jää maahamme vain viisi (5). Myös Sotilasmusiikkikoulu lopetetaan.

Aivan varmasti tällä toimenpiteellä on kauaskantoiset negatiiviset vaikutukset kansalaistemme maanpuolustustahtoon. Sotilassoittokunnat ovat parasta ja hyvin kustannustehokasta PR-toimintaa puolustusvoimillemme. Voimakas kansalaismielipide on nousemassa myös sotilassoittokuntien puolesta ja toivottavaa onkin niiden säilyminen. Näinhän tapahtui edelliskerralla, kun soittokuntia myös oltiin lopettamassa. Me tarvitsemme juhlissamme ja tilaisuuksissamme sotilassooittokuntien arvokasta ohjelmaa nykyisen voimakkaan maanpuolustushenkemme nostattamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Ei kommentteja: