sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Ristomatti Hakola suomenmestari 50 km hiihdossa

Ensimmäinen viidenkymmenen kilometrin hiihto, ensimmäinen vuosi yleisessä sarjassa, mitä voi odottaa SM-kilpailuissa näillä edellytyksillä. Ehkä keskeyttämistä tai ainakin simahtamista jossakin viimeistään loppukilometreillä. Näin siis yleisesti.

Kankaanpään Urheilijoiden vielä 20-vuotias Ristomatti Hakola täyttää kaikki nämä edellytykset, mutta tulos olikin täysin päinvastainen: reilu suomenmestaruus yli 40 sekunnin erolla seuraavaan. Kaikki oli kuin pedattu juuri Ristomatille ja hän käytti kylmäverisesti tilaisuuden hyödykseen. Uskomaton saavutus. Ei koskaan satakuntalainen mies ole ollut yleisessä sarjassa mestarina, ei edes mitalilla. Ristomatilla itsellään on kyllä entuudestaan SM nuorten sarjassa. Lieneekö muuten koskaan kuninkuusmatkan SM ollut näin nuori?

Hiihdossa täytyy nykyään olla rautainen teamityöskentely. Sekin on Ristomatilla kunnossa. Isä Tuomo hoitaa liikemiehenä rahoituksen, jota tarvitaan paljon. Kimmo Vilen järjestää suksihuollon 25-vuoden kokemuksellaan. Hänelle tärkeää on, että hänen hiihtäjällään on parempi suksi kuin kaverilla. Valmennuksesta huolehti kova ammattimies Antti Haggvist. Tero Vehkamäki on sparraajana ja kokeilee myös saman painoisena suksien luistavuuden. Henkisessä valmennuksessa on mukanan myös Pia Lahti. Kovenpaa teamia saa hakea.

Vaikka Ristomatti on kankaanpääläinen, juontavat sukujuuret Karviasta Pohjanmaan porstuasta ja sieltäkö tulee hänen uskomaton voitontahtonsa ja hyvä taktinen silmänsä. Niinpä nytkin hän hiihti kylmän rauhallisesti 7,1 km lenkillä peesaillen aluksi Kari Varista ja tämän keskeytettyä pronssille hiihtänyttä Mikko Koutaniemeä.

Ennen Suomen cupin finaalia Ristomatti on siinäkin peräti toisena heti Sami Jauhojärven jälkeen. Piinkovia saavutuksia nuorelle miehelle, mihin vielä ehtiikään, jos elää saa kuten J.L.Runeberg kirjoittaa Vanrikki Stoolin tarinoissa.

Ei kommentteja: