torstai 3. toukokuuta 2012

Jääkö ahneuden suitsiminen vain puheiksi

Vappupuheissa puhuttiinn taas suulla suuremmalla, mutta vastoin parempaa tietoaan. Jo klassiseksi on käynyt edellisvapun Paavo Arhinmäen puhe Timo Soinin takinkäännöstä niin, että napit lentelevät. Näin ei tapahtunutkaan, vaan täysin päinvastoin. Kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäen takista ei enää kukaan tiedä, kuinka päin se onkaan, siksi monesti on koko vasemmistoliiton täytynyt pyörtää ennen vaaleja atamansa lupaukset Kataisen hallituksessa roikkuessaan.

Niinpä tämänkin vapun puheessaan ministeri Arhinmäki vaati Suomeen  entisenä mielenosoitusaktivistina muistellen vanhoja hyviä aikoja ahneuden ja markkinavoimien vastaista kansanliikettä. Vaikka juuri vähän enemmin hän vastuuministerinä oli myöntänyt Veikkauksen eroavalle toimitusjohtaja Risto Niemiselle vuoden palkan 360 000 euron suuruisen erorahan ja vaikka ministeri juuri oli nimennyt Veikkauksen hallitukseen erityisavustajansa Jussi Saramon nauttimaan
20 000 euron vuosittaisia palkkioita.

Niinpä ei ollut ihme, että eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaisten Tom Packalen kysyikin ministeri Arhinmäeltä, mitä hän aikoo tehdä ahneudelle ja epäoikeudenmukaisuudelle, vai jäävätkö teot vain tunteellisten vappupuheiden tasolle? Lisäkysymyksessään Tom jatkoi kysyen hyvä-veliverkosteosta, että onko ministeri todella siitä huolestunut, vai aikooko jatkaa valitsemallaan linjalla?

Myös Lea Mäkipää kysyi, onko puheiden lisäksi odotettavissa mitään, jotta suhmurointi ja hyvä veli-järjestelmää voitaisiin edes hieman kitkeä korruptio-valtio Suomessa? Martti Mölsä säesti hyvin viitaten Veikko Vennamon toteamukseen:" Rahaa on, mutta ne ovat rosvoilla"  ja kysyen, onko kokoomuksen linjalle johdonmukaista, että rötösherroja suojellaan tällä tavalla kuin täällä nyt on tullut esille?

Myös toisten puolueiden edustajat kovistelivat hallitusta. Keskustan  Rantakangas toi esiin kansalaisten oikeutetun tyytymättömyyden erityisesti valtionyhtiöiden palkitsemisjärjestelmistä samoin kuin muidenkin huippuyhtiöiden kohtuuttomista palkitsemisjärjestelmistä. Hän kysyikin pääministeriltä, onko tämä valmis edistämään kohtuullisten pelisääntöjen aikaansaamista, jotta yhteis-kunnan eheyttä ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta saataisiin aikaan myös yritysjohtajien palkkausten osalta. Myös Mauri Pekkarinen pelkäsi vappupuheiden kohtuullisuusvaatimusten jäävän vain puheasteelle ja siksi hän ahdisteli pääministeriä, aikooko hallitus tulevan tuloneuvottelun yhteydessä sanoa painavan sanansa myös johtajille kohtuullisuuden vaatimiseksi.

Saas nähdä, tapahtuuko saalistuksen suitsimiseksi mittään!