lauantai 21. heinäkuuta 2012

Kevein mielin euromiljardit Espanjan pankeille

Kolme iloista rosvoa Kasper, Jesper ja Joonatan tulivat Timo Soinin puheessa esiin, kun hän vertasi heihin Välimeren maiden menoa: "Nyt hiljaa, hiljaa hiivitään näin Kardemumman yössä. On kaikki kansa pötköllään, vain rosvot raataa työssä."

 Tätä kielikuvaa tosikot sitten ovat pahaksuneet sanoen, ettei vakavia asioita saa lyödä leikiksi. Kuitenkin äänin 109-73, poissa 17 lyötiin 2,8 miljardia noin vain Espanjan pankkitukeen eduskunnan tämänpäiväisessä äänestyksessä ennen kesätauolle paluuta. Opposition äänet olivat kasassa, poissa oli vain Perussuomalaisista Osmo Kokko ja kaksi keskustalaista. Hallituspuolueista poissaolollaan loisti siis 14 edustajaa, joten tässäkin oppositio näytti vastuuntuntonsa ja voimansa.

Illan keskusteluissa hallituksen johtajat Katainen ja Urpilainen tivasivat koko keskustelun näkyvimmäksi tähdeksi nousseelta Timo Soinilta vaihtoehtoja ja kantaa kysymykseen ollako vai eikö olla eurossa.

Kuitenkin puheessaan Timo esitti perussuomalaisen ja myös kansan valtaenemmistön kannattavan vaihtoehdon hallituksen ehdottamalle  Espanjan pankkisektorin vakauttamiseksi annettavalla valtion takaukselle: on vain yksinkertaisesti jättäydyttävä pois Espanjan pankkituesta. Sehän avaa aivan ennennäkemättömän uuden avustusjärjestelmän: pankkien tukemisen, suurten EU-maiden avittamisen, vahvistaa liittovaltiokehitystä.

Timo Soini ei tietenkään vastannut Euro-kysymykseen, koska hallituksen tiedonantokaan ei sitä kosketellut. Silti hän kertoi perussuomalaisten vaihtoehdoista: eurooppalaista yhteistyötä olisi kehiteltävä itsenäisten kansallisvaltioiden ja löyhän vapaakauppa-alueen suuntaan eli ei olla palaamassa mihinkään Impivaaraan, vaan toisenlaiseen, parempaan ja demokraattisempaan tapaan tehdä yhteistyötä.

Kun ministeri Urpilainen heitti, ettei hallituksen neuvotttelutuloksessa ole mikään fiktio tai laiturin nokassa mietitty mukavalta tuntuva prosenttiosuus 40%, niin kyllä Timo Soinikin pohjaa tietonsa kaikkeen muuhun kuin laiturifilosofeihin, mm. nobelisteihin ja muihin koko maailman tunnustamiin talousasiantuntijoihin.