keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Yhdestoista välikysymys

Vaalipaniikissaan keskustapuolue jätti vielä ennen kunnallisvaaleja vastattavaksi järjestyksessään tämän kauden jo yhdennentoista välikysymyksen hallitukselle sosiaali- terveyspalveluiden turvaamisesta vaatien hallitusta tuomaan vielä ennen vaaleja esityksensä näiden palveluiden järjestämisestä. Samalla kysyttiin, miten hallitus aikoo turvata ihmisille tärkeät peruspalvelut sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä miten aiotaan varmistaa hoitohenkilöstön riittävyys julkisissa terveyspalveluissa.

Hallituksen vastauksessa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis- ja rahoitusvastuu säilytetään kunnilla ja sitä varten muodostetaan siihen pystyviä vahvoja peruskuntia eli pidetään kiinni edelleen suurkuntauudistuksesta. Valta ja vastuu on kunnissa.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossaan Arja Juvonen vaati: Jokaiselle on löydyttävä  lääkäri ja hoitaja. Lääkäriin on päästävä silloin kun tarvetta on ja palveluita on saatava riittävän läheltä kotia. Alati vaihtuvien keikkalääkäreiden tilalle jatkuvuuden turvaamiseksi on luotava omalääkärijärjestelmä. Terveyserot eivät suinkaan ole kuntien välillä, vaan rikkaiden ja köyhien välillä. Köyhien elinajan odote on huomattavasti lyhyempi kunnasta riippumatta. Siksi peruspalvelut ja myös ennaltaehkäisevä toiminta on saatava kuntoon.

Hallituspuolueiden edustajien tivatessa jatkuvasti perussuomalaisten mallia Timo Soini kiteytti  täysin selvät tavoitteet:
 1. Perusterveydenhuollon lääkärin vastaanotolle on päästävä kolmessa päivässä.
 2. Jokaiselle on saatava omalääkäri ja omahoitaja.
 3. Keskussairaaloiden toiminta jatkuu samalla tapaa kuin ennenkin, eli operaatioon ei tarvitse lähteä kauemmaksi kuin ennenkään.
 4. Erva-alueet eli yliopistolliset keskussairaalat antavat erikoissairaanhoidon kuten esimerkiksi sydänleikkaukset.

Palveluiden yksityistästmistä vastaan ovat puhuneet niin keskustalaiset kuin viimeksi valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, mutta juuri he ovat olleet sitä tekemässä lukemattomilla paikkakunnilla, viimeksi keskustaenemmistöissä Tohmajärvellä ulkoistettiin koko terveydenhoito. Sosialidemokraatit puolestaan ovat olleet tekemässä samaa ulkoistamista monilla paikkakunnilla, joilla he pitävät valtaa yhdessä kokoomuksen kanssa. Perussuomalaiset lähtevät tietysti kuntien itsensä järjestämistä palveluista, mutta tilanteesta riippuen muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia.