tiistai 11. joulukuuta 2012

Venäjän ensimmäinen demokratia-seminaari

Sain tosiaan olla Moskovassa järjestetyssä ensimmäisessä "Nykyaikainen parlamentarismi ja demokratian tulevaisuus"-seminaarissa. Venäjän valtioduuman puhemies Sergei Naryshkin johti päivän tiivistä työskentelyä kertoen suunnitelmista vakinaistaa nyt liikkeelle lähtenyt seminaari osittain sen hyvien tuloksienkin johdosta, vaikka järjestäjillä varmaan oli jo alun perinkin suunnitelmia aiheen ajankohtaisuuden ja tärkeyden ansiosta jatkaa työskentelyä tulevinakin vuosina.

Varsinaisessa plenumissa puheenvuoron käyttäjiä oli lähes kaksikymmentä,Venäjältä ulkoministeri, liittoneuvoston puheenjohtaja ja  useita puoluejohtajia. Suomen osalta sain pitää katsauksen maamme demokratian kehitykseen ja oli sopivaa juuri Venäjällä kertoa Venäjän-vallan alla tapahtuneesta ensimmäisistä Porvoon säätyvaltiopäivistä ja myös yksikamarisen eduskunnan synnystä 1907.

Iltapäivällä hajaannuttiin neljäksi jaostoksi, joista olin mukana aiheeltaan parlamentit nykyaikaisissa demokraattisissa valtioissa: Erilaisia muotoja ja kehitystendensejä Venäjän tieteellisen akatemian jäsenen Anatloly Torkunovin ja saksalaisen yliopiston professorin Heinrich Bestin toimiessa puheenjohtajina. Täälläkin käytettiin lukuisisa puheenvuoroja lähimpää Virosta Tallinnan yliopiston tohtori Magnus Ilmjärv, joka on opiskellut historiaa vuosikausia myös Helsingin Yliopistossa.

Illallispöydässä saimme avustajani eduskunnan kansainvälisten asiain sihteerin Mika Laaaksosen kanssa puhemies Naryshkinin pöydässä yhdessä myös Venäjän duuman 1.varapuhemies Ivan Melnikovin, aserbaissanilaisten varapresidentti Bahar Muradovan ja suurlähettiläs Polad Byulbyulin sekä Valko-Venäjän puhemiehen Victor Guminskyn seurassa käyden mielenkiintoisia keskusteluja.

Tietysti saimme vierailla myös Suomen Moskovan suulähetystössä ja keskustella suurlähettiläs Hannu HImasen ja ministerineuvos Jaakko Lehtovirran kanssa. Rakennus on tehty alunperinkin Suomen suurlähetystöksi, mutta sota-ajan se oli Ruotisin hallinnassa ja taas sotien jälkeen saimme sen takaisin.

Vierailu oli todella korkeaa valtiomiestasoa. Meitä kuljetettiin ovelta ovelle omalla autolla. Lentokentillä mennen tullen pääsimme erityisreittejä ja erityiskohtelulla eteenpäin. Hotelli oli korkean luokan Kultaisen Sormuksen (Ring) hotelli ja sain asua oikein sviitissä. Ruokailut olivat myös ruhtinaallisia ja tuntui, että niitä oli vähä väliä.

 Aika aikaa kutakin ja kerran tälläkin tavalla.