sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Huonoa kohti mennään

Talousuutiset niin meiltä kuin muualtakaan eivät paljoa ilahduta. Ja kaiken takaa paljastuu aina sama luuranko, jota häveliäästi pyritään peittelemään: Euroopan hulttiomaiden luotottaminen etunenässä Kreikka. Juuri iltauutisissa saksalainen asiantuntija Angie todisti Kreikan lainojen lankeavan maksettavaksi ja etupäässä juuri parhaiden maiden kuten Saksan, Suomen Luxenburgin kontolle.

Euroopan Keskuspankki on lainottanut 1300 miljardia pankeille, joiden on ne maksettava takaisin parin vuoden sisällä, mutta niillä ei ole maksukykyä, koska ovat laittaneet rahat Espanjan ja Italian valtionlainoihin. Niinpä Maailmanpankin pääekonomisti Kaushik Basu toteaa yksikantaan tästä EU:n jyrkänteen reunalla olemisesta, että ihmisillä on taipumusta olla ajattelematta ikäviä asioita kunnes ne ovat liian lähellä. Siksi esimerkiksi oma valtiovarainministerimmekin puhuu vain 10 miljoonan korkojen saamisen vähenemisestä Kreikan uusimmassa velkajärjestelyissä. Laskun suurutta ei tiedä kukaan, siksi Kreikka pitäisi päästää mahdollisimman nopeasti eroon eurosta ja devalvoimaan omaa valuuttaansa, kuten moni asiantuntija jo kauan on vaalitut Timo Soinin tavoin ja viimeksi tänään mainittu saksalainen Angie.

Euroalueen työttömyys on uudessa ennätyksessä 11,7 prosentissa. Esimerkiksi Espanjassa ja Kreikassa nuorisotyöttömyys on yli 50%. Suomessa vientiluvut ovat laskeneet edellisvuotisestakahdeksan prosenttia ja samanaikaisesti tuontiluvut peittoavat vientiluvut.

EU:n seitsemän vuoden budjetista ei ole päästy sopuun. Moni maa on vaatimassa tuntuvimpia leikkauksia kuin mitä puheenjohtaja Herman Van Rompuyn on ehdottanut. Asia siirrettiin alkuvuoteen.

Talousluvut ovat koko EU:n alueella synkkiä, valkaantumisaste kasvamassa. Suomessakin hallitusohjelmassa luvataan vähentää velkaantumista, mutta kuitenkaan siitä ei ole tietoakaan, lainamäärät näyttävät vaan sitkeästi olevan paremminkin kasvamaan päin. Maamme vuosittainen7-8 miljardin  lainamäärä ei todellakaan kestä Kreikan eikä muiden maiden lisälainoituksia.