maanantai 3. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivänä veteraaaneillakin vientiä

Valtakuntamme 95-vuotiasta itsenäisyyttä saamme juhlia paljolti juuri sotiemmem veteraanien ja sotaan osallistuneiden naistemme arvokkaan itsensä alttiiksi antaneen panoksen ansiosta. Itsenäisyytemme on vaatinut raskaat uhrit. Itsenäisyytemme säilyttämisen sanakreita, vielä jäljellä olevia kunniakansalaisiamme ei ole liiemmälti hemmoteltu näiden sodan jälkeisten vuosikymmenten kuluessa. Siksi tänä päivänä yhä edelleen joudumme paikkailemaan näitä laiminlyöntejä, joita emme nykyiselläkään vauhdilla ehdi saada tarpeiden vaatimalle tasolle ennen viimeisenkin veteraanin joutumista viimeiseen iltahuutoon.

Eduskunnassa nykyisten ankeiden talousnäkymien ja laman jälleen iskettyä kyntensä maahamme ollaan kuitenkin tehty voitavamme. Niinpä tämän syksyn satoa on kaksi oikeansuuntaista joskin täysin riittämätöntä parannusta. Eduskunta on lisäämässä veteraanikuntoutusmäärärahoja ensi vuodeksi 6 miljoonalla eurolla. Se merkitsee, että jo aimmin eduskunnan osoittama tahto määrärahojen riittävyydestä jokaiselle veteraanille saadaan vasta nyt oikealle tasolleen.

Tänään itsenäisyyspäivän aattona pidimme oikein juhlaistunnon, jossa alensimme sotainvalidien laitoshoitoon oikeutettujen joukkoa aikaisemmasta 25 prosentin haitta-asteesta 20 prosenttiin. Siis oikeansuuntaista, mutta viimeistä jo nyt jokaisen sotainvalidin, joita on enää 5 000, pitäisi olla oikeutettu pääsemään näihin nimenomaan heitä varten perustettuihin Valtionkonttorin hyväksymiin sotainvalidien sairaskoteihin, joita on lukuisasti eri puolilla maatamme. Ja kaiken kukkuraksi näissä
kodeissa on täyttämättömiä paikkoja, koska lain edellyttämiä korkeamman invalidiasteen omaavia sotainvalideja ei enää ole riittävästi.

Meillä Kankaanpäässä kaikki veteraanit ja myös veteraanien lesket oli kutsuttu ruokailemaan omaan juhlaan Yhteislyseolle. Itsenäisyyspäivänä on jumalanpalveluksen jälkeen kunniakäynti sankarihaudoilla veteraanilippujen kantajineen ollessa lippurivistön kärjessä. Päivällä Yhteislyseolla on itsenäisyyspäivän yleissöjuhla, jossa siinäkin veteraanit ovat kunniavieraita. Illalla vielä on juhlavastaanotto Niinisalon tykistöprikaatin varuskuntakerholla, jossa myös kaikki veteraanit ovat kutsuvieraita.

Kun veteraanien keski-ikä rupeaa lähenemään jo 90 vuotta, on korkea aika saada heidän oikeutetut tarpeensa täytettyä eli kunniavelkamme on maksettava edes vielä jäljellä oleville sotiemme veteraaneille ja rintama- ja kotirintamanaisille.