torstai 9. toukokuuta 2013

SoTe vie pohjan itsenäisiltä kunnilta

Mikä muuttuu SoTe-uudistuksessa, josta hallitus vihdoinkin on antanut valmiin esityksen, joka ei tosin edellisistäkään esityksistä poikkea mihinkään suuntaan. Perusterveydenhoito on annettava 20.000 tai 50.000 isäntäkunnan mallin mukaisesti. Ja sen yläpuolella on viisi erva-aluetta eli yliopistollista keskussairaalaa.

Mikä on siis Kankaanpään ja Pohjois-Satakunnan kohtalo? Aiemman selvityksen pitäessä paikkansa Kankaanpään pitää muodostaa 20.000 asukkaan kunta, jotta voidaan tarjota näitä palveluita. Jos kaikki nykyiset PoSa:n kunnat eivät liity Kankaanpään kuntaan, ei Kankaapää yksin voi järjestää palveluita. Myöskään nykyiset neljä muuta PoSa:n kuntaa eivät itsenäisinä saa palveluita Kankaanpäästä, vaan itsenäisinä niiden tulee hankkia palvelut 50.000:n kunnasta eli lähinnä Porista. Näin PoSa:n kuntien hajotessa myös Kankaanpään palvelut olisi haettava Porista.

Ajatusleikkinä tietysti voitaisiin ruveta puuhaamaan omaa 50.000 asukkaan kuntaa, mutta se tuntuu lähinnä vain teoreettiselta mahdollisuudelta. Jos PoSa:n viiden kunnan 20.000 henkilön asukaspohjan lisäksi mukaan tulisivat Lavia, Merikarvia, Parkano, Kihniö, Ikaalinen ja lisäksi Kauhajoki 14.200 asukkaan voimin, saataisiin yhteensä 56.000 henkeä. Se riittäisi, mutta kuntia tulisi kolmen maakunnan alueelta. Ilman Kauhajokea ei 50.000 raja täyttyisi ja varmaan siellä tunnetaan enemmän vetovoimaa muualle Etelä-Pohjanmaalle.

Hallitus on koko ajan puhunut, ettei kuntia liitetä yhteen pakolla, mutta mitä muuta tämä on kuin pakottamista, jos pienet kunnat eivät muuten saa palveluita lähialueeltaan kuin liittymällä yhteen. Tyrmistyttävää pakkosanelua!