lauantai 1. marraskuuta 2014

Joulutunnoissa pyhäinpäivänä


Hyvät joululehtemme lukijat!

 

Saatuani  mieluisan toivomuksen kirjoittaa Korvaluoman-Karhusaaren  joululehteemme nimenomaan joulusta ei todellakaan ole helppoa asennoitua joulumieleen tänäänkään kirjoittaessani tätä kylläkin hartaan ja rakkaita muistoja täynnä olevan pyhäinpäivän iltana.

En yhtään ihmettele yhden kauneimmista joululauluistamme ”Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa” tekijöiden mietteitä. Laulun runoillut opettaja Helmi Auvinen kertoo kirjoittaneensa laulun kuullessaan kirkonkellojen soivan pyhänvieton alkamisen merkiksi: ”Silloin tunsin kuin olisin siirtynyt kotiini kaukana pohjoisessa ja kuullut kotikirkkoni kellojen soinnin. Sieluuni säteili pohjoinen joulukuinen taivas tuhansine tähtineen. Säteili valkoisiin nietoksiin hukkuva maa tummien salojen sylissä.” –Runo syntikin vapisevin käsin nopeasti kirjoitettuna. Armas Maasalo sävelsi runon kesäisenä hellepäivänä luettuaan runoa yhä uudelleen ja sävelmän alettua soida hänen mielessään. Maasalo haki kynän ja paperia, veti verhot kiinni ja sytytti kynttilän saadakseen edes hiukan harrasta joulutunnelmaa. Niin syntyi sointuisa sävel joulurunoon keskellä kirkkainta kesää.

 

Saamme olla kiitollisia Pohjankankaan itälaitaa kylähistorian toimittaneelle Reino Korvalalle korvaamattomien tietojen tallentamisesta. Itsekin periydyn Karhusaaren talosta sitä vuodesta 1906 hallinneeseen Liljan sukuun Juhon tyttären Taimin tyttären Elsan poikana ja tosiaan samoin Lempin (os.Korpela) pojan Taiton poikana. Niinpä kylähistoriasta on ollut hienoa löytää vv. 1940 -45 postia kuljettaneen Väinö Heikkilän elämänviisaus: Tolppatieltä ja jumalansanasta  ei saa koskaan poiketa. Tästä meidän on hyvä pitää kiinni myös joulua viettäessämme.

 

 Lapsenmielisesti suomalainen kansanruno kertoo joulun syvimmän sanoman meille pohjolan asukkaille ymmärrettävästi: Jouluna Jumala syntyi, paras poika pakkasella. Hän Jeesus on todella parasta, mitä meillä on. Hänessä me saamme kaiken niin elämässä kuin kerran kuolemankin hetkellä.

 

Vaikka joulu on vain kerran vuodessa ja joku voisi sanoa, että hyvä, että vain kerran vuodessa, niin joulu on kuitenkin vuoden suurin ja odotetuin juhla. On hyvin tarpeellista, jotta voimme herkistyä ja muistaa arkielämän rutiineista poiketen läheisimpiämme ja myös vähempiosaisempia lähimmäisiämme. Joulun monin ulkonaisten juhlamuotojen kuten värien, valojen, koristeiden, lahjojen, joulukuusien ja –ruokien tarkoituksena on sittenkin muistuttaa joulun suuresta lahjasta Seimen lapsesta. Jo ensimmäisenä jouluna enkelkuoro viestitti: Maassa rauha, ihmisillä hyvä tahto. Suomalaisen sananlaskun sanoin lahjaksi olemme saaneet, lahjaksi antakaamme.

 

Alussa mainitun joululaulun sanoin jokaisessa säkeistössä on sama alku ”Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa”. Säkeistöjen loppuosat kertovatkin sitten joulun tuomaa riemusanomaa: ”Taivahalla säteillen/ välkkyy sarja tähtösten:/ Jeesus tullut on!/

Kirkkaat joulukynttilät/ lempeästi hymyyvät:/ Jeesus tullut on!/ Kaikuu laulu lapsosten/ kirkkahasti välkkyen/ Jeesus tullut on!”

 

                                                                         Anssi Joutsenlahti

rovasti

eduskunnan varapuhemies

Ei kommentteja: