sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Huutolaistytön laulu

Lapuan tuomiokirkossa lauantai-iltamyöhällä kello 21 saatiin seurata yhdestä historiamme kovimmasta vaiheesta suurista nälkävuosista 1867-68 tehtyä kirkko-oopperaa. Silloin jouduttiin lapsiakin sijoittamaan huutokaupassa vähiten tarjoaville. Näin Hämeenkyrössäkin, jonka tapahtumista ooppera kertoo.

Huutolaistytön laulu-oopperaa on esitetty kevätkaudella kuudessa kirkossa kahdeksana näytöksenä. Yhtenä kuoron laulajana on tuttu kanttori Kaisu Talosela, joka viimeksi on ollut Viljakkalan kanttorina ja sai nyt laulaa kotikirkossaan Lapualla.

Mieli väkisinkin herkistyi kyläläisten ja huutolaisiksi joutuneiden silloista todella kovaa elämää seuratessa kadon vietyä kaiken viljan ja elämisen ehdot. Rooliosiensa viejät olivat vakuuttavia ja mahtavia laulajia kuten rovastina ollut Taisto Polvi ja ruustinnana Mirka Myrskyranta. Käsikirjoitus ja ohjaus on Tapio Parkkisen  ja musiikin säveltäminen ja sovitukset ovat syntyneet kanttorien Jukka Hovilan ja Pentti Tynkkysen yhteistyönä.

Esityksiä jatketaan syyskaudella, kannattaa käydä seuraamassa, mikäli niitä tulee johonkin lähiseutusi kirkkoon. Meille tosin matkaa Lapualle tulee yli 150 km, mutta samalla saatiin käydä sukuloimassa.                                  


Ei kommentteja: