keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

TERÄSMIES OSMO VILLANEN


                                                       

Maailmanennätysmieheksi 80-vuotiaanaSortavalassa syntynyt, Parkanossa opettajana elämäntyönsä tehnyt, nyt Kankaanpäässä asuva, mutta edelleen Parkanon kotitaloa ja kahden hehtaarin tonttia hoitavana Osmo Villanen sanoo, ettei kesä-aikana juuri ehtisi harjoitella, kun muutenkin olisi riittävästi työtä. Silti hän harjoittelee päivittäin ja pihapiirin suuliin on rakennettu harjoitustila kuntolaitteineen. Talvisaikaan Kankaanpään liikuntakeskuksessa löytyy mainiot harjoituspaikat.

Osmo Villasella on monipuolinen urheilutausta. Tyhjästä hän ei suinkaan ole noussut maailmanennätysmieheksi. Juoksu, hiihto ja suunnistus ovat olleet hänen lajejaan. Suunnistuksen hän lopetti 60-vuotiaana, kun silmälaseja käyttävänä sadesäällä ei nähnyt kartan merkintöjä.

Juoksussa hänellä on mitaleja 60-vuotiaasta lähtien SM-maastoissa ja mestaruuksia 65-vuotiaista lähtien niin sisähallissa kuin ulkona 800m -1500m matkoilla. Hiihdossa hän on sivakoinut Satakunnan piirin mestariksi M35-sarjassa Jämin SM-tason maastoissa pysyen pystyssä vaativimmatkin alamäet.

Mutta varsinaiseksi leipälajiksi Osmolle ovat nyt viimeisinä vuosina muodostuneet ottelut ja myös painonnosto. Kun hän lisäksi 10-ottelun lisäksi kilpailee kahdessa muussakin lajissa eli kolmiloikassa ja pitkissä aidoissa, ei ole ihme, että työntäyteisenä kesä-aikanakin on harjoiteltava lähes päivittäin tuntuman säilyttämiseksi kaikkiin lajeihin.

Maailmanennätyksen hän saavutti maalis-huhtikuun vaihteessa Italian Anconan EM-hallissa 5-ottelussa tuloksella 4 472 pistettä parantaen entistä ennätystä 200 pisteellä. Kaikkiaan hän sai neljä mestaruutta ja lisäksi hopea- ja pronssimitalit. Kultaa tuli tietysti siis 5-ottelussa ja lisäksi pituudessa SE-tuloksella 384, kolmiloikassa 801 ja seipäässä suomenennätystä sivuavalla tuloksella 240. Hopealle hän juoksi 60 m aidoissa 11.72, joka myös on SE. Pronssimitalille oikeutti korkeuden tulos 121.

Helmikuun SM-sisähalleissa Tampereella Osmo otti kaikissa osallistumissaan lajeissa mestaruuden, tosin M80-70 3x200 m viestissä Kankaanpään Urheilijat jäivät neljänneksi. Mestaruudet tulivat 60 m 9.93, 60 m aidat 11.81, korkeus 118, pituus 375, seiväs 230 ja kolmiloikka 743.

Tulokset nousivat siis EM-halleihin mennessä melkoisesti. Yhtenä syynä on ollut, että Osmo on saanut harjoitella viimeisen vuoden terveenä ilman keskeytyksiä, jos nyt kahdessakin kohdassa ruumistaan metallia kantavasta niin voidaan sanoa. Hyvin parantuneeseen leikattuun olkapäähän on laitettu metallia, toinen olkapää sen sijaan on mennyt joskus sijoiltaan ja sitä on edelleen varottava. Niinpä painonnostossa, jossa Osmo niin ikään on tehnyt tänä vuonna 80-vuotiaiden suomenennätykset ja samalla saavutti suomenmestaruudet, tempaus 43kiloa, työntö 55 kiloa ja yhteistulos 98 kiloa, hänen on varottava vasenta olkapäätä ottamalla oikealla kädellä leveämmän otteen. Sama varovaisuus on myös huomioitava seiväshypyssä ja aitajuoksussakin.

Niin ja se toinen metalli löytyy sydämestä 30.11. 2014 koetun infarktin ja sydänleikkauksen seurauksena. Sairaus tuli hyvästä kunnosta huolimatta perinnöllisyydestä johtuen, kun sekä isän että äidin puolella on ollut sydänvikoja. Niinpä lääkäri ihmetteli Osmon kysyttyä heti toivuttuaan, vieläkö voi jatkaa kilpailemista. Lääkäri ei ollut kenenkään muun kuullut sanovan sellaista ensimmäiseksi infarktista selvittyään. Todellinen TERÄSMIES sanan kahdessakin merkityksessä.

Tähän kuitenkin jäi Osmon kestävyyslajien harjoittaminen, koska sydän ei toimi kärkiosaltaan täysitehoisesti. Mutta kestävyyslajien menestys  hänellä olikin kovan harjoittelun seurausta, luontaisinta sittenkin Osmolle ovat nopeus- ja voima-ominaisuudet ja niitä hän nyt voi täysitehoisesti hyödyntää seuraavaksi esimeriksi 10-ottelussa, jossa hänellä jo viimeistä vuotta M75 sarjassa ollessaan on SE ja EE.Karjalan poikana isänsä jälkiä opettajana seuranneena Osmo Villanen saavutti myös menestystä opettajien kisoissa ja maanpuolustustyö on hänelle reservin kapteenille myös ollut läheistä ja on toiminut paikallispuolustuksen perustamisyksikön päällikkönä.

Toivoa sopii, että Osmo Villanen saisi pitkään pysyä (suhteellisen) terveenä ja saavuttaa monia mestaruuksia ja ennätyksiä seurojensa Kankaanpään Urheilijoiden ja Kankaanpään Voimailijoiden kuin myös Aikuisurheiluliiton iloksi ja jotta myös oman 24-henkeen nousevan perhepiirin kanssa olisi myös menestyksen myötään tuomia juhlimisen aiheita jatkossakin.
Ei kommentteja: