torstai 11. toukokuuta 2017

Keskusta maksaa kalavelkoja

Perussuomalaisten Laurila: Kalavelat menevät nyt maksuun


Päivi Leppilahti
Perussuomalaisten Laurila: Kalavelat menevät nyt maksuun
Pekka Nikkola, Tapio Laurila, Sofia Latvajärvi, Markus Ruuhimäki ja Pauli Lanne perussuomalaisten vaalivalvojaisissa huhtikuussa. Latvajärvi keräsi viisikosta ylivoimaisesti eniten ääniä.

Pekka Söderlund
KANKAANPÄÄ Perussuomalaiset ajettiin muiden isojen puolueiden koalitiolla oppositioon Kankaanpäässä. Tai kenties kakkoskorin puolue on parempi termi, koska kuntakentässä ei ole samanlaista oppositiota kuin valtakunnallisessa politiikassa.

Puolue menetti vaalien jälkeen kaikki merkittävät puheenjohtajuudet. Lautakuntapaikat pysyivät suurin piirtein samassa, vaikka pientä muutosta tulee vasemmistoliiton kanssa tehdyn teknisen vaaliliiton seurauksena.

–Jos olisimme saaneet yhden valtuutetun enemmän, olisimme saaneet niin valtuuston kuin hallituksenkin ykkösvarapuheenjohtajan paikat. Nyt iso koalitio vie puheenjohtajuudet ja ykkösvarapuheenjohtajuudet. Meille jää kakkosvarapuheenjohtajien paikat, kertoo perussuomalaisten neuvottelijana toiminut Tapio Laurila.

Perussuomalaisille merkittävin paikka on kaupunginvaltuuston II-varapuheenjohtajuus. Siihen on spekulaatioissa istutettu puolueesta eniten ääniä saalistanut Sofia Latvajärvi. Näillä näkymin hän ei kuitenkaan ole siihen pestiin käytettävissä.

–Meillä on siitä valitettava tilanne, että Sofia on puolueemme ainoa valtuustoon päässyt nainen, joten hänen paikkansa on kaupunginhallituksessa. Silloin ei voi toimia valtuuston puheenjohtajistossa.
Lopulliset henkilövalinnat lyödään lukkoon toukokuun lopussa.

Keskustan johtamien neuvottelujen sävy ja lopputulos on Laurilan mukaan valitettava. Isojen puolueiden tekniset vaaliliitot pelasivat perussuomalaiset ulos merkittävistä paikoista.

–Ymmärrän teknisten vaaliliittojen tekemisen silloin, kun otetaan joku pienpuolue mukaan isomman rinnalle. Sillä tavoin pienetkin pääsevät vaikuttamaan asioihin ja demokratia toteutuu. Tässä touhussa on nyt vaarana, että demokratia kärsii.

Välittömästi vaalien jälkeen puhuttiin, miten perussuomalaiset olisi aggressiivisella kampanjallaan suututtanut muun muassa keskustan edustajia.

–Mielestäni me teimme onnistuneen vaalikampanjan. Vaalityö tehtiin niin hyvin kuin mahdollista. Uskon, että tähän tilanteeseen ajauduttiin ennen kaikkea sen takia, että olemme viimeisten neljän vuoden aikana toimineet eräänlaisina lainvalvojina. Olemme puuttuneet muun muassa keskustan toimintaan päätöksenteossa. Nyt he maksavat kalavelkoja takaisin tällä tavalla.Ei kommentteja: