perjantai 12. toukokuuta 2017

Mauno Koivisto on kuollut

Suuri valtiomies Mauno Koivisto on poistunut keskuudestamme sotiemme veteraanien tapaan jo korkeassa iässä 93-vuotiaana. Hoitokotiin hänet siirrettiin maaliskuussa puolisonsa Tellervon oltua sitä ennen omaishoitajana. Sairaalassa hän oli vain viikon päivät ja tänään kello 22 radiouutisissa sanottiin tytär Assin ilmoittaneen isän siirtämisestä saattohoitoon, mutta juuri silloin hän oli jo nukkunut pois. Näin neljän yht´aikaa eläneiden presidenttiemme aika on päättynyt.

Itsellänikin on onni omata myös henkilökohtaisia muistoja Mauno Koivistosta. Hän tuli toistamiseen Suomen Pankista pääministeriksi vuonna 1979 ja muistan hänet kohteliaana Mäntyniemen isäntänä SMP:n eduskuntaryhmämme ollessa siellä muiden oppositiopuolueiden kansanedustajien kanssa vieraina. Hän jopa huolehti että saimme taksit poistuessamme.

SMP:n oli myös tekemässä Mauno Koivistoa presidentiksi ja hänen valitsijamiesehdokkaanaan SMP:n listalla sain olla muun delegaation mukana vastaanottamassa häntä puhetilaisuuteen Porin rautatieasemalla. Hänhän tuli valituksi suurella enemmistöllä, tosin SMP sai hänelle vain yhden valitsijamiehen Pekka Vennamosta.

Tietysti sitten kansanedustajakauteni loppuun asti saimme aina kutsut presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle eli viisi kertaa olimme juhlimassa Koivistojen isännöiminä. Ja tietysti nyt  eduskunnan edelliskauden aikana Koivistot olivat itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksissa ja itsenäisyyspäivän vastaanotoilla joihin sain taas osallistua, nyt eduskunnan puhemiehistössä.

Näin Mauno Koiviston poismenon myötä on yksi aikakausi poistunut maamme historiaan, enää ei ole jäljellä näin korkeassa asemassa ollutta sotiemme veteraania niin presidenttinä tai pääministerinä.

Ei kommentteja: