torstai 29. marraskuuta 2018

Lukiomme täyttää 90 vuotta


Tänään sain olla Kankaanpään lukiolla videohaastattelussa koulumme täyttäessä ja juhliessa ensi viikolla 90-vuotistaipalettaan. Vastasin kolmeen kysymykseen:Millaista oli opiskella Yhteislyseossa?

Luonnollinen asia oli pyrkiä yhteislyseoon, isovanhemmat olivat koulun perustajia ja pappa oli Vanhempainneuvostossa ja mummu koulun hyväksi toimivassa ompeluseurassa ja oli myös perheemme kirjakaupan perustaja. Äitini kanssa olemme olleet jopa koulun opettajia. Sain olla alusta alkaen luokassa, jossa oli samat opettajat koko kouluajan. Uskonnon ja psykologian opettajana oli Johannes Lautsila, jonka opetuksista oli paljon apua myös opiskellessani teologisessa tiedekunnassa, jossa puolestaan oli assistenttinä koulustamme ylioppilaaksi kirjorttanut Simo Kiviranta. Samoin voimistelunopettaja Paavo Kahma oli virikkeen antaja urheilu-uralleni. Rehtori Veikko Sevio oli myös biologian opettaja alusta alkaen ja saksankielen erinomaisen sydämellinen opettaja Irja Tarmo. Anna-Kaarina Jousimies eli JousiPyssy oli myös koko ajan suomenkielen opettajana ja niinpä sain laudaturin reaalissa ja ainekirjoituksessa.Minkä polun olen käynyt ja mitä teen nykyään?

Pääsin ylioppilaaksi 1964, valmistuin teologian maisteriksi, vihittiin papiksi  ja olen myös hum.kand. Toimin Herättäjä-Yhdistyksen aluesihteerinä sekä kirkkoherrana Jämijärvellä ja Jurvassa. Eduskunnassa sain aloittaa 1979 vuoteen 1987 ja sitten taas heti 24 vuoden jälkeen 2011-15 ja silloin jopa puhemiehistön jäsenenä Eero Heinäluoman ja Pekka Ravin kanssa.  Se oli tietysti kova noteeraus ja Huippuhetki koitti sitten presidentti Niinistön eduskunnan päättäjäispuheessa mainitsema palkkioitteni luovuttaminen hoitotyöntekijöiden palkkaamiseen kotiseudulle. Nylkyisin olen vapaaehtoistyössä veteraanijärjestöissä ja urheiluseurassa sekä edelleen myös politiikassa ja kirkollisissa palelutehtävissäMitä synnyinseutu minulle merkitsee?

Martta Sevion kirjoittamassa ja Liisa Mattila-Oukarin säveltämässä Kankaanpään kotiseutu-laulussa sanotaan: Kaunis on Kankaanpää sille ken ymmärtää kanervikkokankaiden kieltä. Ja juuri näitä 5-tienristeyksen ja Kuninkaanlähteen kanervikkolenkkipolkuja olen koko ikäni saanut kiertää ja ymmärrän ja omistan mitä lämpimimmin tämän kotiseutulaulumme kuvaaman hengen. Sukujuureni ovat myös täältä monessa polvessa, joten juureni ovat täällä kahden kankaan päässä.

Ei kommentteja: