torstai 3. maaliskuuta 2022

YLE:n gallupissa nousua


Ylen kannatusmittaus: Kokoomus vahvistaa etumatkaansa demareihin, vihreät vajoaa edelleen

Viime mittauksessa romahtanut perussuomalaiset vahvistuu hieman, samoin kannatusahdinkoa pitkään potenut keskusta. Kolmen suosituimman puolueen järjestys pysyy ennallaan.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Petteri Orpon johtama kokoomus on entistä selvemmin suosituin puolue Suomessa, kertoo Ylen uusi kannatusmittaus. Kaulaa toisena tulevaan, pääministeri Sanna Marinin luotsaamaan SDP:hen on nyt yli neljä prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen 1,4 prosenttiyksikön nousu 22,6 prosentin kannatukseen on tällä kertaa suurin muutos Taloustutkimuksen tekemässä kyselyssä. Kyseessä on puolueen vahvin kannatuslukema koko hallituskaudella.

– Kokoomuksella on nyt erittäin hyvin takanaan kaikki heitä viime eduskuntavaaleissa äänestäneet eli siirtymää katsomon puolelle on todella vähän. Lisäksi kokoomus saa uusia äänestäjiä usealta eri taholta, toteaa tutkimuksen tausta-aineistoon perehtynyt Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

SDP:n kannatus laskee puoli prosenttiyksikköä ja on nyt 18,5 prosenttia.

Halla-ahon uusi näkyvyys ei näy suosiossa

Kolmanneksi suosituin puolue on edelleen Riikka Purran johtama perussuomalaiset. Puoluetta äänestäisi nyt 15,6 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Ylen edellisessä, helmikuun alussa julkistetussa kyselyssä perussuomalaisten kannatus romahti yli kolme prosenttiyksikköä. Nyt kannatus piristyy reilut puoli prosenttiyksikköä.

– Hienoista piristymistä on tapahtunut. Se näyttää johtuvan siitä, että puolue on saanut vanhoja äänestäjiään hieman takaisin tukijoikseen, Tuomo Turja sanoo.

Mittausjakson puolivälissä 16. helmikuuta perussuomalaisten suosittu entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho nousi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan johtoon. Halla-ahon uusi näkyvyys ei kuitenkaan Turjan mukaan toistaiseksi ole heijastunut kyselykannatukseen.

Keskustan ja perussuomalaisten kilpa kiihtyy

Myös aluevaaleissa kannatustasoonsa nähden erinomaisen tuloksen(siirryt toiseen palveluun) tehnyt keskusta saa lisänousua mittauksessa. Keskustaa äänestäisi nyt 13,4 prosenttia vastaajista. Parannusta viime mittaukseen verrattuna kertyy 0,7 prosenttiyksikköä.

Puolueen kannatus on edelleen alhaisempi kuin sen 13,8 prosentin ääniosuus edellisissä eduskuntavaaleissa.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja on tehnyt kiinnostavan havainnon keskustan kannatuksesta suhteessa perussuomalaisiin. Puolueiden välinen kamppailu äänestäjistä näyttää kiristyvän.

– Keskusta on viime eduskuntavaaleista lähtien menettänyt kannattajiaan perussuomalaisille. Nyt ensimmäistä kertaa pitkään aikaan keskusta näyttää saavan kannattajia perussuomalaisten tukijoista enemmän kuin menettää heitä perussuomalaisille.

Vihreiden tasainen alamäki jatkuu

Vihreiden kannatusmurheet syvenevät. Puolue menettää mittauksessa 0,4 prosenttiyksikköä kannatuksestaan, joka on nyt 9,3 prosenttia.

Vihreiden kyselykannatus on nyt huonoimmalla tasollaan vuosiin ja yli kaksi prosenttia alhaisempi kuin sen edellinen eduskuntavaalitulos.

Vihreät säilyttää asemansa viidenneksi suosituimpana puolueena, mutta vain hädin tuskin. Vasemmistoliitto on jo lähes yhtä suosittu puolue 9,1 prosentin kannatuksella.

– Vihreät menettää edelleen kannattajia erityisesti vasemmistoliitolle ja SDP:lle. Nyt myös kokoomus on noussut puolueeksi, jolle vihreät selvästi menettävät kannatustaan, Tuomo Turja sanoo.

RKP:n kannatus on nyt 4,8 prosenttia, kristillisdemokraattien 3,1 prosenttia ja nyt-liikkeen 2,3 prosenttia.

Pienpuolueiden yhteenlaskettu kannatus on kyselyssä 1,3 prosenttia.

Ei kommentteja: