keskiviikko 13. syyskuuta 2023
HS:n gallup syyskuussa
Politiikka|
HS-gallup
Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatuslasku jatkuu
Perussuomalaisten suosio on laskenut jokaisessa kannatuskyselyssä eduskuntavaalien jälkeen. Se on nyt 1,7 prosenttiyksikköä pienempi kuin vaaleissa.
Anni Keski-Heikkilä HS
12.9. 13:15
OPPOSITIOPUOLUE Sdp jatkaa suosituimpana puolueena. Hallituspuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten alamäki puolestaan jatkuu.
Tiedot selviävät HS:n tuoreesta kannatuskyselystä.
Sdp:tä äänestäisi nyt 21,6 prosenttia suomalaisista. Puolueen kannatus on pysynyt lähes samana kuin edellisessä mittauksessa, mutta sen etumatka on kasvanut kokoomuksen ja perussuomalaisten menetettyä kannatustaan.
Pääministeripuolue kokoomusta äänestäisi nyt 21 prosenttia ja perussuomalaisia 18,4 prosenttia kansasta.
PERUSSUOMALAISTEN suosio on laskenut jokaisessa mittauksessa kevään eduskuntavaalien jälkeen. Sen kannatus on nyt 1,7 prosenttiyksikköä pienempi kuin vaaleissa.
Kokoomus puolestaan kasvatti kannatustaan vaalien jälkeen. Tuoreesta kannatuslaskusta huolimatta sen suosio onkin edelleen hieman suurempaa kuin vaaleissa.
Tutkimusaineisto kerättiin elokuun loppupuolella ja syyskuun alussa. Tänä aikana hallitus muun muassa antoi eduskunnalle rasismitiedonantonsa ja eduskunta äänesti perussuomalaisten ministereiden Riikka Purran ja Wille Rydmanin luottamuksesta.
Oppositiossa Sdp valitsi Sanna Marinin tilalle uudeksi puheenjohtajakseen Antti Lindtmanin.
KOKOOMUKSEN ja perussuomalaisten kannattajia näyttää siirtyneen epävarmoiksi ja ”nukkuvien” joukkoon, sanoo HS:n mittaukset toteuttavan Kantar Publicin tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.
He eivät osaa tai halua sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät, tai sanovat, etteivät kävisi äänestämässä lainkaan. Heitä oli tuoreessa mittauksessa 27 prosenttia.
Kyse ei siis ole siitä, että kannattajia siirtyisi laajasti puolueelta toiselle, esimerkiksi perussuomalaisilta Sdp:lle. Sdp taas sai omia ”nukkuviaan” liikkeelle viime kuussa.
”Aika paljon pitää tapahtua, että ruvetaan vaihtamaan leiriä, vaikka se onkin ilmeisesti nykyisin yleisempää kuin 15, 20 tai 25 vuotta sitten”, Nurmela sanoo.
”Jos tulee asioita, jotka eivät miellytä, siirrytään mieluummin hetkeksi katsomaan sivusta.”
Nurmela tosin huomauttaa, että vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Sdp:n niin sanottuja duunariäänestäjiä siirtyi äänestämään perussuomalaisia.
”Nyt, kun perussuomalaiset on hallituksessa ja Sdp oppositiossa, se on mielenkiintoinen seurattava asia.”
MUISTA eduskuntapuolueista suosiotaan kasvatti hieman vihreät. Sitä äänestäisi 8,6 prosenttia, mikä on puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin viime mittauksessa.
Hallituspuolueista kristillisdemokraattien kannatus nousi ja Rkp:n kannatus laski hieman, mutta muutokset ovat vähäisiä.
Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus jatkaa laskuaan. Tällä hetkellä se on 47,7 prosenttia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti