keskiviikko 26. elokuuta 2009

Mikä mättää maailmassa

Lasten laulussa ihmetellään: Maailmassa on niin monta ihmeellistä asiaa, se hämästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa. Keskusteluissa tulee jatkuvasti esiin näitä ihmeellisyyksiä. Niitä voinee tarkastella, kun rauhan ja köyhien puolesta taistelleen Kennedyn veljessarjan kolmas ja viimeinen Ted Kennedy on kuollut 77-vuotiaana aivokasvaimeen.

Meillä on Yk, EU, eri maissa viisaat hallitukset. Kaikki pyrkivät luomaan aina vain parempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa. Miksei siinä onnistuta, kun päinvastoin näyttää, että kaikki menee aina vain pahempaan suuntaan.

Köyhyyden poistamiseen ei tosissaan paneuduta. Aseistukseen, avaruuden valloitukseen ja kerskakuluttamiseen löytyy varoja, ei kehitysmaiden hädänalaisten ihmisten nostamiseksi ihmisarvoiseen elämään. Suomi toimii hyvänä esimerkkinä. Hallitus aikoo leikata kehitysapua 140 miljoonalla eurolla. Köyhät kyykkyyn siis muuallakin kuin koti-Suomessa.

Huumausainehelvetti saa vapaasti rehoittaa kaikkialla maapallollamme. Onko kansainvälisellä huumekauppamafialla sormensa mukana liian tärkeissä paikoissa pelinpolitiikassa, jottei tosissaan kitketä huumausainelähteitä esim. Afganistanista ja Etelä-Amerikan Kolumbiasta jne. Ei luulisi olevan vaikeaa tyrehdyttää huumausainevirtoja Afganistanistakin, kun siellä jo muutenkin on suuri joukko länsimaiden sotilaita pitämässä kurissa talibaneja. Tiedämme kaikki, minkä kurjuuden huumausaineiden orjaksi joutuminen aiheuttaa ja riippuvuuteen ajaudutaan tosi helposti.

Sotien ja vihollisuuksien pelossa uhrataan valtavat määrät sotakoneiston ylläpitämiseen. Eikö rauhantahto ole tunnustettu lähes koko maailmassa, miksei siis sitouduta rauhan ylläpitämiseen ja asearsenaalin hävittämiseen. Näillä varoilla nälkä lähtisi kerta heitolla koko maailmasta. Ei edes somalien merirosvoilua saada kuriin, mikä siinäkin mättää!

Entä ilmansaasteet, koko maapallon elämää ehkä vakavimmin uhkaava vaara. Tuore uutinen kertoo, että ehkä Uudessakaupungissa saadaan ruveta valmistamaan sähköautoja. Miksi vasta nyt ollaan lähtökengissä. Entä energian tuottaminen. Miksei maailmanlaajasti lyödä hynttyitä yhteen aurinkoenergian ja fuusioenergian kehittämiseksi hyödynnettäväksi. Jokainen maa tuhertaa yksikseen. Hyvä esimerkki Suomesta, ainakin aiemmin kaikki enrgian kehittämiseen varatut määrärahat suunnattiin kuolemanvaaralliseen ydinenergiaan, joka kaiken lisäksi on rajallisesta alkuaineesta uraanista riippuvainen. Kirveellä olisi töitä ja esim. Timo Soinilla EU:ssa: hihat heilumaan tosimielellä maailmanparannushommissa.

Ei kommentteja: