keskiviikko 12. elokuuta 2009

Rankan päivän iltana

Aamulla kahdeksaksi Kankaanpäästä Noormarkkuun työntekijäkokoukseen, illalla kotiin kahdenkymmenen jälkeen Kairilan Mäkelän seuroista, välissä vanhainkotihartaus Noormarkussa ja Kankaanpäässä Talvisodon alkamisen 70-vuotismuistotoimikunnan kokous sotilaskodissa, siinä päivän saldoa. Lenkkiä ei onneksi tarvita, kun lauantaina on City-Marathon.

Löytänejärven rannalle mökkiseuroihin menimme Kankaanpäästä kolmenkymmenen hengen joukolla: veteraanikuorolaisia ja Hakoniemessä leiriä pitämässä olevia sotainvalideja. Hakoniemestä on vain 12 kilometriä seurapaikkaan. Silti kuljimme neljän kunnan alueella, ensin Kankaanpään Verttuulla, sitten Pomarkun Tuunajärvellä, pistäydyimme juuri ja juuri Lavian Peräkylässä ja sitten pääsimme Noormarkun Kairilaan, jossa seurapaikkamme oli kauniin Löytänejärven rannalla.

Sotainvalidit ja veteraanikuorolaiset ihastelivat maisemia ja koko seuramenoa sekä ennen kaikkea viihtyisää mökki-idylliä. Kuoron laulut Sotaveteraanin iltahuutoa myöten olivat sydämeen käyviä. Itse Noormarkun pappina - tänään juuri kapitulilta jatkopestin vastaanottaneena toukokuun loppuun - sain jakaa sanaa uskollisesta ja viisaasta leivisköiden käyttämisestä. Saamme ja joudumme tietysti toimimaan mammonan ehdoilla, mutta on muistettava: Käsi aurassa, mutta sydän taivaassa kahden maan kansalaisina: taivaan ja ajallisen isänmaan.

Talvisodan alkamisen muistojuhla rupeaa olemaan hyvissä puissa. Juhla järjestetään Niinisalossa varuskunta-alueella. Sotilaskoti, varuskunnan keittiö, sotilassoittokunta ja ennen kaikkea komendantin toimisto ovat mukana järjestelyissä ja ilman niiden apua ei juhlasta mitään tulisikaan. Juhlaan kutsuttavat lähikuntien talvisodan veteraanit vaan rupeavat olemaan sen verran iäkkäitä, että pelättävissä on heidän vähälukuinen jaksamisensa saapua juhlimaan arvokkaaseen juhlaan. Mukaan kutsutaan veteraanit puolisoineen Kankaanpäästä sotaan lähteneiden kuntien alueilta: Parkanosta, Kihniöstä, Ikaalisista, Jämijärveltä, Karviasta, Honkajoelta ja Kankaanpäästä.

Puoluerahoituskiemuroissa kokoomuksen Kataisen hätä tuli näkyviin, kun sittenkin julkistettiin rahoittajia - tosin vain 5.000€ asti juuri ennen vasemmistopuolueiden tietojen antamista loppuviikolla. Surkuhupaisinta on Rkp:n saama miljoonien tuki omalta säätiöltään kaksikielisen Suomen edistämiseksi ja puolue kuitenkin ajaa yksinomaan ruotsinkielisten asiaa.

Ei kommentteja: