tiistai 19. lokakuuta 2010

Kuntatasolla tapahtuu

Valtuustoseminaarissa meille esiteltiin ensi vuoden talousarviolukuja. Tulot ja menot saataisiin eri hallinnonaloilla sopeutettua yhteen, mutta se valtaosan budjetista haukkaava PoSa sotkee kaiken.

Posan eli terveyden ja sosiaalialan kuntainliiton eli liikelaitoksen alustavat suunnitelmat ovat käsittämättömät, vaikka kaikki ymmärrämme alan tärkeyden ja välttämättömyyden ja kaikinpuolisen hoitotarpeen jatkuvan lisääntymisen. Eri toimialojen yhteisessä budjettiehdotuksessa on kasvua 13,4% ja toimitusjohtajankin tasapainotetussa ehdotuksessa on jäljellä vielä 10% kasvu samanaikaisesti, kun kuntien tulot kasvavat korkeintaa kahden prosentin suuruusluokkaa ja jo kuluvaltakin toimikaudelta on miinusta pari miljoonaa.

Ei turhaan eikä yhtään liian aikaisin Kankaanpään kaupungissa päätetty konsultin hankkimisesta tutkimaan, onko jotain tehtävissä PoSan suhteen. Nykyiset yhtälöt tuntuvat mahdottomilta.

Kuntaliitosneuvottelut ovat nytkähtäneet etteenpäin, kuntajohtajat ovat neuvotelleet ja kaikkien kolmen vielä mukana olevan kuntien muodostama ohjausryhmä kokoontuu. Välttämättä tulostakin olisi synnyttävä, nykyisessä kuntien kasvavissa kustannuspaineissa ei muuten selvitä. Esim. edelleen ihmetyttää Honkajoen jääminen pois neuvottelupöydästä, vaikka kuntaan on tulossa jo kymmenes alijäämäinen tilinpäätös. Jotenkin siellä vain aiotaan tulla toimeen tulevaisuudesta suuremmin huolehtimatta.

Jotain hyviäkin uutisia on tulossa, mutta ne eivät ole vielä julkisia eivätkä siten kerrottavissa.

Ei kommentteja: