perjantai 14. lokakuuta 2011

Taidekoulusta pidetään kiinni

Yleisönosastokirjoitukseni Satakunnan Kansassa, jossa eittämättömästi käy ilmi Kankaanpäässä olevan Taidekoulumme tarpeellisuus. Siitä kertovat myös kaikki Satakunnan kultuurijärjestöt omassa kirjelmässään. Valtion talousarviossa on ammattikorkeakoulujen paikkamäärän supistuksia, mutta jokainen koulu saa erikseen päättää, mistä vähennykset tehdään, jo yksin Satakunnan AMK:n sopimuksenkin mukaan opetusta on annettava Porissa, Raumalla, Kankaanpäässä ja Harjavallassa. Taidekoulun myötä kaikki opetus loppuisi Kankaanpäässä, josta on jo otettu pois kaupallinen koulutus. Kun ministeriön ohjeissa pyritään keskittämään opetusta, on taideopetuksen osalta sanottava, että juuri kampusmainen opetus kuuluu olennaisena taideopetukseen. Seuraavassa siis yleisönosastokirjoitukseni:

Kankaanpään taidekoulu on opiskelijoilta kerätyn palautteen perusteella viidellä osa-alueella yhdeksästä paras vertailussa, jossa olivat mukana kaikki kuvataideopetusta antavat AMK:t. Ansioksi on myös luettava se, että hyväksyttyjen taso oli erittäin korkea. Tämä varmistettiin sillä, että hakuun liittyvä ennakkotehtävä oli normaalia vaikeampi.

Erityisavustajani oli mukana tekemässä Satakunnan ammattikorkeakoulua 1990-luvun alussa. Silloin ansioksi luettiin se, että opetus oli poikkeuksellista muuhun tarjontaan verrattuna. Kankaanpään kaupan ja hallinnon yksikkö erikoistui tämän vuoksi ulkomaankauppaan. Mutta kuinka kävikään tästä huolimatta? Pori päätti lopettaa Kankaanpään kaupan ja hallinnon yksikön kokonaan. Nyt siis on aikomus laittaa myös kuvataideopetus lahtipenkille. Perustelut ovat todella heppoiset: Kankaanpään yksikkö on muka irrallaan korkeakouluyhteisöstä ja opetus- ja kulttuuriministeriön näkemyksen mukaan yksiköllä ei ole jatkossa toimintaedellytyksiä. Opetusministeri Jukka Gustafssonilta saamani tiedon mukaan perustelut lopettaa Kankaanpään taidekoulu tulikin ministeriön sijasta Porista. Näinkö Pori siis kehittää maakunnallista ammattikorkeakoulua, jolla ennen pitkää on toimintaa vain Porissa ?

Anssi Joutsenlahti

kansanedustaja/ps

Ei kommentteja: