lauantai 17. marraskuuta 2012

Mielenkiintoista tiedon vahvistusta

Arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden neuvottelupäivillä Rauman nuortentalolla saimme me kirkon virallista linjaa puolustavan seurakuntaryhmän paikalla olleet viisi edustajaa Pauli Lanne, Erkki Lilja, Kristiina Peltomaa, Laila Ryynänen ja minä vahvistusta oikealle käsityksellemme kirkkoneuvoston vastuusta ja oikeuksista, joita olemmekin pyrkineet toteuttamaan esimerkiksi ehtoollisenviettokätännössä. Aivan yksiselitteisesti ehtoollista saa säännöllisesti viettää ainoastaan seurakunnan kirkossa, muualla pidettynä sitä voidaan järjestää ilman tuomiokapitulin lupaa vain poikkkeustapauksissa, ei siis jatkuvasti niin kuin Kankaanpäässä on toimittu ja siksi tuomiokapitulin on täytynyt puuttua tähän menettelyyn.

Kirkkoneuvoston asiana on kirkkolain mukaisesti johtaa yleisesti seurakunnan toimintaa seurakunnan tehtävän toteuttamiseksi ja tässä yksi luovuttamaton tehtävä on jumalanpalvelukset ja jumalanpalvelus pidetään seurakunnan kirkossa ja kirkkoneuvostolla on tässä asiassa päätösvalta.
Samoin kirkkoneuvosto päättää päiväjumalanpalveluksissa kannettavista kolehdeista. Jos näissä asioissa on erimielisyyttä, asian ratkaisee tuomiokapituli.

Kuulimme myös ajankohtaiskatsauksen kirkon rakennemuutoksesta, jossa ollaan myötäilemässä kuntapuolen rakenneuudistusta eikä kirkossa haluta olla jälkijunassa, mutta ei liene hyväksi olla liiankaan etulyöntiasemassa. Esitelty rovastikuntamalli tuntuu sittenkin liian isolta. Esimerkiksi Kankaanpään kuuluu tällä hetkellä Porin rovastikuntaan, kun naapurimme Jämijärvi ja Honkajoki ovat kokonaan toisissa hiippakunnissa. Jämijärvi on Tampereen hiippakunnassa ja Hämeenkyrön rovastikunnassa, Honkajoki puolestaan kuuluu Lapuan hiippakuntaan ja Parkanon rovastikuntaan.
Ja jos jotain pienempien seurakuntien yhteenliittymistä tarvitaan, niin luonnollisimmin me olisimme yhteistyössä juuri Honkajoen ja Jämijärven suuntaan kuin että löysimme hynttyyt yhteen Porin kanssa.

Arkkipiispa Kari Mäkinen oli itse paikalla pitäen seurakunnan ja seurakuntalaisten olemusta syvällisesti luotaavan alustuksen: Syvätason haasteet rakennemuutoksen edessä. Esitelmä jätti kaikille paljon ajattelemisen aihetta, mikä on paikkani ja tehtäväni seurakunna jäsenenä ja mikä on kirkon olemus ja tehtävä täällä maan päällä vielä kaikessa vajavaisuudessaan ollessaan.