torstai 22. huhtikuuta 2010

Syysvaalit

Marraskuussa pidetään seurakuntavaalit, ennakkoäänestys 1.-5.11. ja varsinaiset vaalipäivät 14.-15.11. Mutta en nyt tarkoita näitä vaaleja syysvaaleilla, vaan ennenaikaisia eduskuntavaaleja, joita esim. Timo Soini on vaatimassa ja täysillä perusteilla.

Eilisestä ydinvoimapäätöksestään huolimatta nykyhallitus on jumiutunut lähes vain toimitusministeriön tasolle uskaltamatta tehdä mitään tarvittavia kipeitä päätöksiä vaalien pelossa. Näin maassamme on lähes tyhjäkäyntiä, vaikka kaikkialla vaadittaisiin jämäköitä päätöksiä. Kaiken lisäksi pääministeri on ilmoittanut luopumisestaan, senkin tähden pitäisi kansan saada sanoa sanansa, koska ei ole järkeä nimittää väliaikaista hallituksen päämiestä muutamaksi kuukaudeksi. Ja nimenomaan Vanhasen suurimman puolueen puheenjohtajana kansa on äänestänyt pääministeriksi, ei suinkaan ketään nyt ehdolla olevista kepun puheenjohtajaehdokkaista. Lisäksi hallitus on nyt halvautunut vihreiden pysyttelemisestä hallituksessa, vaikka se tekee kaikkensa saadakseen hallituksen ydinenergiapäätöksen kumotuksi. Miten voi olla samaan aikaan hallituksessa ja hallitusta vastaan. Miten hallituskumppanit voivat sietää moista!

Hallitushan ei uskolla tehdä taloustilanteen pelastamiseksi mitään muuta kuin lisätä lainanottoa. Se ei pitkän päälle potki, siksi nopeasti olisi puututtuva verokäytäntöihin ja menoleikkauksiin.

Talouden ohella kipeän korjauksen tarpeessa on koko aluehallinto AVI:een ja ELY:een, kuten olen Satakunnan maakuntaliiton aluehallintopäivän annista kirjoittanut blogissani 14.4. Hallinnossahan meillä vallitsee täysi sekamelska.

Paras-hankkeen ajama vähintäin 20.000 hengen muodostamat sosiaali- ja terveysalan yhteistyöalueet eivät liioin ole tuoneet kaivattua selkeyttä eikä myöskään kustannusten kurissapysymistä, päinvastoin kun on sementoitu virkarakenne viideksi vuodeksi, ei välttämättä ole tapahtunut muuta kuin huomattavia palkankorotuksia, kun viranhaltijoilla on nyt isomman yhteisön vaatimat korkeammat palkat.

Pääministerin johdolla ollaan ajamassa eläkeuudistuskia, vaikka juuri on saatu voimaan joustava vanhuseläkkeelle siirtyminen 63-68 vuoden ikäisinä, eikä tästä uudestakaan järjestelmästä ole saatu kokemuksia.

Kuntien taloustilanne on täysin kestämätön. Valtiovalta vain jatkuvasti sysää kunnille uusia rasitteita osoittamatta mitään niiden rahoittamiseksi. Ja silti hallitus on koko ajan huutamassa, että kuntien pitää kiristää taloudenpitoaan ja selvitä omillaan, ja kuitenkin juuri kunnallisvero rasittaa suhteellisesti eniten pienituloisimpia. Mutta niinhän hallitus ajaakin kokoomuksen johdolla nimenomaan suurituloisimpia suosivaa politiikkaa.

Tässä muutamia kipeimpiä tarpeita, jotka olisi ratkaistava nopealla aikavälillä. Siksi tarvitsemme nopeasti uuden toimintakykyisen hallituksen. Syysvaaleilla se on aikaan saatavissa!

Ei kommentteja: