tiistai 28. tammikuuta 2014

Sulassa sovussa

Kuntarakennekonsultti Jaakko Joensuu FCG:stä kertoili Kankaanpään kaupunginvaltuustossa omasta ja myös mukana olleen Heini Ruskin selvitystyöstä. Joensuu halusi avoimesti saada meiltä valtuutetuilta ohjeita ja toivotuksia jatkotyön osalta.

Kunnat ovat parhaillaan melkoisessa myllerryksessä ja neljänkin suuren uudistuksen puristuksessa. Valtionosuusuudistuksen koelaskennat ja kriteerit ovat tutkittavina. Sosiaali- ja Terveydenhoidon järjestämisehdotusta ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. Aikomuksena on saada se voimaan vuonna 2015. Kuntalain uudistus on valmisteltavana. Ja hulluuden huippuna kaikilta kunnilta vaaditaan lausuntoa kuntarakennelaista. Kuntien tehtävien tärkein osa eli oma kehittämistyö ja muutkin rutiinitehtävät uhkaavat jäädä tämän kaiken ruljanssin jalkoihin.

Kuntarakennelain lausunnossa on tehtävä suunnitelma hallinnon ja palveluiden järjestämisestä neuvottelun alaisten kuntien kesken. Meillä siis kaikkien Pohjois-Satakunnan kuntien osalta: Kankaanpää, Honkajoki, Jämijärvi, Karvia, Lavia, Pomarkku ja Siikainen. Kaikki Laviaa lukuunottamatta ovat jo yhteisen PoSan osakkaita.

Selvitykset on laadittava mahdollisen yhdistymisen vaikutuksista ja taloudellisesta tilanteesta. Samoin on laadittava arviot palveluiden ja lähidemokratian säilyttämisestä sekä yhdistymisen eduista ja haitoista.

Siinä onkin selvitysmiehillä ja kuntien yhteisellä selvitysryhmällä tehtävää, vaikka periaattessa kaikissakin kunnissa olemme kovin hyvin selvillä, miten yhteistyö on voimaa ja pitemmän päälle omin voimin emme selviä. Tämä kaikki tuli hyvin värikkäästi ilmi meidän valtuutettujen keskustelussa, vaikka harvempi taitaa ihan tosissaan uskoa suuren kuntaliitoksen syntymiseen tälle alueelle. Siksi monia karille ajautuneita neuvonpitoja on jo aiemmin pidetty. Mutta sulassa sovussa toivoimme selvitystyölle menestystä ja vaikutusvaltaa, niin kuin on tapana sanoa!

Ei kommentteja: