keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Järviemme kunnostusta

Meillä on kuuden järven ja alueen jokien vesien parantamiseksi perustettu Karhoismajan vesireittien kunnostusyhdistys. Järvemme ovat Valkeajärvi, Suutari, Majajärvi, Pikkuhapua ja Hapuanjärvi sekä Äpätinjärvi. Vedet purkautuvat Karvianjokeen. Suutariin tulee vettä Verttuunjärvestä.

Näinä päivinä on muutaman vuoden jälkeen ilmestynyt taas yhdistyksen tiedotuslehtinen, jonka jaamme jäsenmaksupankkisiirron kanssa kaikille lähes 300 jäsenellemme. Valtaosa on kankaanpääläisiä, joille rahastonhoitajana suoritan jakelun talkoilla. Vain vajaa 40 kirjettä pitää postittaa ulkopuolelle pääasiassa Satakunnan alueelle. Yksi kirje lähti ulkomaillekin Ranskaan.

Yhdistyksemme kaikki kaikessa puuhamiehiä ovat olleet perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja tuomari Pekka Nahi ja hänen jälkeensä toiminnanjohtajana toiminut entinen Apu-lehden toimituspäällikkö Uki Uolevi Kiviranta ja nykyinen puheenjohtajamme professori Asko Riitahuhta.

Jo usean vuoden ajan olemme saaneet hyvin EU-rahoja ja perusteellisten suunnitelmien jälkeen olemme päässeet toteutusasteellekin. Muutamaan pienempään ojaan on rakennettu pohjapatoja, tosin vasta Haavistonkeitaalta Haapuanjärvestä Äpätinjärveen laskevaan Salmenojaan. Pikkuhapuaan tehdään alkukesästä Majajärvestä laskevan Viranojan suuhun laskeutusallas.
Parina vuotena on päästy melkoisiin koneellisiin niittoihin kolmella järvellä. Kalanpoikasia on myös istutettu kahtena kesänä. Takapakkina on koettu alueella aiemmin runsaanakin esiintyneen jokirapukannan täydellinen kuoleminen ruttoon. Suutarijärvellä on ruoppaamalla saatu uimaranta ja venevalkama. Meillä Majajärvellä on kaksikin rannanomistajaa ruopannut omaa rantaansa ja vesialuetta on siten saatu puhdistettua ja lisättyä. Tarkoitus on jatkaa tätäkin tosin täysin yksityiseltä pohjalta. Ranta-alueiden puskistumista on raivattu paremman näköyhteyden saamiseksi järvialueille ohi kulkevilta teiltäkin käsin.

Niinpä elokuussa aikaansaannoksiamme saapuu tarkastelemaan Satakunnan vesienkunnostuksesta kiinnostuneet vuosittaisella kesäretkellään. Meillä on siis jo jotakin näyttää muutaman vuoden ponnisteluiden tuloksena. Olemme myös hankkineet omaksemme happitilanteen mittauslaitteen ja pienimuotoisen mökkiruopaajan.

EU-rahotuksessa on aina myös omavastuuosuus, jonka kattamisessa olemme hyvin saaneet kokoon tarvittavat talkootunnit. Sen sijaan rahanhankinnassa omavastuun kattaminen ei olekaan kovin helppoa. Muutamana vuonna saatiin kaupungin avustusta, mutta se on jatkuvasti pienentynyt ja tänä vuonna se loppui kokonaan kaupungin talouden syöksykierteestä johtuen, joudummehan jopa koko henkilökunnan lomauttamiseen. Siksi on tehty nyt jäsenille jaettu Karhoismajan vesireittien palvelu- ja yritysopas. Lehtisessä on runsaasti oman alueen yrittäjien ja vähän muidenkin ilmoituksia. Toivomme jäsenkuntamme käyttävät meitä tukeneiden yrittäjien palveluita. Järviemme rannnoilla on kolme merkittävää yhteisöäkin, Kankaanpään seurakunta, Länsi-Suomen Osuuspankki ja Kankaanpää Works Oy. joilta keräämme yhteisökannatusmaksun, ovathan ne myös suurimmat järviemme virkistyskäyttäjätkin.

Askaretta kyllä riittää vesiemme parantamisessa. Kun niitä on pilattu monien vuosikymmenien ajan, ei puhdistustyökään onnistu muutamassa vuodessa. Mutta yrittänyttä ei laiteta sanotaan.

Ei kommentteja: