maanantai 7. syyskuuta 2009

Vähän villoja

Verot kansan verta juo. Ei kukaan kovin mieluisasti maksa veroja, ei ainakaan veron korotuksia, vaikka hyvin tiedämme yhteiskunnan tarvitsevan veroja pystyssä pysyäkseen.

Nykyisen porvarishallituksen asettama verotuksen kehittämistä pohtiva työryhmä julkaisi vuoden pähkäilyn jälkeen välimietintönsä, jäljellä on vielä toinen vuosi päättyen sopivasti juuri ennen v.2011 eduskuntavaaleja.

Vastaavasti kun sanotaan, että vale, emävale ja tilasto on yhtä päälaellaan olevaa asian hautaaminen komiteaan, kun ei uskalleta tehdä mitään ratkaisuja. Niinpä ei tämänkään työryhmän välimietinnöllä maata rakenneta ja nimenomaan köyhää kyykytetään entisestään.

Mitä muuta ovat esitetyt ehdotukset siirtymisestä entistä enemmän työn verotuksesta kulutuksen verottamiseen ja kuntien perimän kiinteistöveron korottaminen. Nehän kumpikin rasittavat pienituloisempaa rankemmin kuin suurituloista, koska köyhältä kulutukseen menee pakosta suurempi osa ansiosta kuin rikkaalla. Sama kaiku on kiinteistöverolla, koska köyhä ja rikas maksavat yhtä monta prosenttia kiinteistön arvosta ja jälleen köyhältä menee suurempi osa tulostaan kuin suurituloisemmalta. Mutta tämä onkin selkeästi kepun, kokoomuksen ja rkp:n rikasta suosivan linjan mukaista.

Muistan eduskunnassa SMP:n eduskuntaryhmän Veikko Vennamon johdolla vastustaneen 70-luvulla aloitettua katumaksua, joka nyt on siis kiinteistöveron nimellä. Eihän normaali omakotiasukas tai vuokralainen tienaa asumisellaan yhtikäs mitään. Miksi sitä sitten rangaistaan verottamalla, onhan kylmässä Pohjolassa jokaisen pakko jossakin asua. Asumisen kiinteistövero pois, sen sijaan yleinen kiinteistövero, joka koskee laitoksia, liikkeitä ja julkisia rakennuksia on paremmin ymmärrettävissä.

Verotuksessa sen sijaan olisi korotettava pääomaveroa, sillä nythän osaavat johtajat ottavat palkkatulonsa osinkoina ja säästyvät näin korkeammasta palkan tuloverosta. Samoin varallisuusvero, joka poistettiin demarien hallitusaikana, olisi palautettava. Verorasitus olisi oikeudenmukaista asettaa maksukyvyn mukaan.

Tässä olisi korjattavaa myös kunnallisverotuksen osalta, joka tasaverotuksena kohtelee jälleen pienempituloista suhteessa rankemmin kuin suurituloista. Ilmankos tämäkin hallitus siirtää vain kunnille uusia rasitteita eikä puhettakaan että valtion progressiivisesti keräämillä veroilla voitaisiin helpottaa kuntien ahdinkoa. Tänään esim. meillä Kankaanpäässä asetettiin eri hallintokunnille budjettiraamit ja tiukaa näyttää olevan yhdellä jos toisellakin sektorilla, kun puitteita ei juurikaan voidan nosta tämänvuotisista jo hyvin ahtaiksi asetetuista rajoista.

Ei kommentteja: