torstai 12. marraskuuta 2009

Yhteisvastuu

Kaikkia lapsia ei tänäänkään huudeta syömään. Ole arkienkeli ja auta.



Tällä teemalla ensi vuoden yhteisvastuukeräyksellä autetaan köyhiä lapsiperheitä Suomessa ja Haitissa turvaamaan itselleen jokapäiväisen leivän.



Turun arkkihiippakunnan pohjoisen osan informaatiopäivää yhteisvastuun ensi vuoden aiheista pidettiin Ulvilassa. Mukana oli edustajat Kirkon ulkomaanavusta, hiippakunnasta ja Martta-järjestöstä, joka on tällä kerralla yhteistyökumppanina. Martat suunnittelevat yhdessä seurakuntien kanssa oman paikkakuntansa tukea tarvitseville perheille parhaiten sopivian tukipaketteja. Marttojen toiminta on perustettu 110 vuotta sitten ja pulppuaa arvopohjaltaan samasta lähteestä Yhteisvastuukeräyksen kanssa, joka puolestaa saavuttaa 60 vuoden kunnioitettavan iän synnyttyään sodan runtelemaan ja köyhään maahamme yhteishengen, keskinäisen avun, solidaarisuuden ja toivon merkiksi.



Haiti on hyvin köyhä maa, jossa kaksi kolmasosaa väestöstä elää alle kahdella dollarilla päivässä, kaksi miljoonaa lasta kärsii nälästä ja 7,6% lapsista kuolee ennen viiden vuoden ikää. Väestökasvu on suurta, avohakkuiden aiheuttama eroosio ja maaperän ryöstöviljeleminen heikentävät viljelemistä, poliittinen tilanne on epävakaa yhteiskunnan korruptoituneisuuden ja turvattomuuden tähden. Ja kuitenkin - riittävän ravinnon saaminen on ihmisen perusoikeus.



Samanlaisia viestejä Haitin kanssa kuuluu valitettavan monelta suunnalta maapalloltamme: Afrikan maat, Aasiassa Pohjois-Korea, Afganistan, Irak, Iran. Hätä ja tuska maailman suurempi on kuin aavistan. Ken tahtoo kärsivää auttaa? (Virsi 434).



Maailman hädän edessä tulee joskus melkein toivottomaksi. Haitiinkin on avustuksia ohjattu vuosikausia, kuten muihinkin kehitysmaihin. Ja kuitenkin tilanne näyttää vain pahenevan. Sotia ja korruptoituneita hallituksia sen sijaan tuntuu riittävän vaikka kuinka paljon. Mutta vain sitkeä koulutus ja valistustyö voi aikaa myöten tuoda ratkaisua. Ravitsemustiedon lisäämisen, maatalouden kehittämisen ja työllisyyden edistämisen täytyy liittyä kaikkiin toimenpiteisiin.

Ja kun hyvää teemme, älkäämme lannistuko, sillä me saamme ajantullen niittää, jos emme väsy kirjoitetaan rohkaisevasti Galatalaiskirjeessä.

Ei kommentteja: