maanantai 23. marraskuuta 2009

Ylitse kaikkien rajojen

Pia Perkiön Suomen Lähetysseuran lähetysjuhlille kirjoittama virsi avaa huimat näköalat koko maailmanlaajuiseen lähetyskenttään. Yhtä avaralle se saa aina ajatukset liikkumaan. Niin nytkin veisatessamme sen Noormarkun lähetystyön johtokunnan kokouksen aluksi: Joka päivä eteemme avautuvat uudet mahdollisuudet ja tiet. Sinä johdatat meitä maailmaan ja voimaa suot yhä uudestaan.

Lähetysystävien ahkera joukko on toiminut monien tarjoilujen valmistajana, lähetysiltoja pidetään viikottain ja niinpä lähetyssihteeri Ritva Mustajärvi voikin todeta vuoden aikana kertyneen 10.000€ sanoman viemiseksi ylitse kaikkien rajojen.

Lähetyksellä onkin huikaisevat maailmanlaajat näköalat kun itse Maailman Herra on kaiken takana. Niinpä voi luetella monia meidän aikamme ihmeitä kristinuskon sanoman eteenpäinviemisessä, jossa eivät ole vaikuttaneet meidän ihmisten ponnistelut, vaan aikaansaajana on ollut koko maan ja taivaan valtias Kaikkivaltias Jumala.

Kiinan ihme on yksi. Siellä kristittyjen lukumäärä kasvaa kaikkein nopeimminkoko maailmassa , raamattuja ei ehditä painaa niin paljoa kuin tarve olisi. Ja kuitenkin Maon Kiina oli täysin kielteinen kristillisyydelle, mutta pinnan alla usko eli ja nyt vapaampien tuulien aikan on tuli ikäänkuin riehahtanut ja oman kiinalaisen kirkon kasvulla ei näytä olevan mitään rajoja, työntekijöitä ja kirkkorakennuksia tarvitaan vain lisää.

Toinen kommunismin kahleissa ollut valtio Neuvostoliitto hajosi ja myös raunioille syntyneellä Venäjällä kristillisyys on kovassa huudossa, kun aikaisemmat uskonnon harjoittamisen rajoitukset on purettu. Hyvänä esimerkkinä on juuri meidän heimoveljiemme inkeriläisten kirkko. Seurakuntia on perustettu vanhojen inkeriläisalueiden lisäksi koko Karjalaan ja aina Siperiaan asti. Jopa valtion johtomiehet näyttäytyvät mielellään ortodoksikirkkojen johtajien seurassa jumalanpalveluksissa.

DDR:n kommunismivallan luhistumisnäytelmää Berliinin muurin murtumisen 20-vuotisjuhlaa olemme saaneet seurata juuri näinä päivinä. Näin entisen Itä-Saksan alueellakin saavat nyt kirkot vapaasti toimia, kuten myös muissa vapautuneissa maissa aina Balttiaa myöten. Vapautumisen alkuinnostuksen kaltaista vyöryän kirkkoihin tosin ei enää ole, uskonnonvastainen kymmenien vuosien kylvö kantaa satoaan. Saksassa, uskonpuhdistuksen kehdossa, ei muutenkaan kirkoilla mene hyvin, kirkostaeroamisluvut ovat suuret.

Afrikassa kristinusko myös jatkaa voittokulkuaan monista maanosan koettelevista vaikeuksista huolimatta. Etiopian Mekane Jeesus-kirkko on Kiinan jälkeen voimakkaimmin kasvava kirkko, jonka kahtiajakautuminenkin on saatu korjattua. Ja ennen kaikkea on mainittava Suomen lähetystyön hedelmänä noussut itsenäisen Namibian kirkko. Koko valtion itsenäistyminen on yksi Jumalan ihme ankaraa rotuerottelua harjoittaneesta Etelä-Afrikasta ja näin mustillakin on nyt täysi ihmisarvo kristillisen uskomme arvojen mukaisesti.

Paljon puhutaa islamin noususta sen kannattajien arabien voimmakkaan Eurooppaan muuttamisen johdosta, joka aikaa myöten olisi heikentämässä kristinuskon kannatusta. Mutta voidaan ajatella päinvastaisestikin, nyt täällä länsimaissakin rupeamme näkemään kristillisen uskomme arvon esim. juuri islamiin verrattuna ja näin voimme palata takaisin kristillisille juurillemme antamaan elämällemme täyden sisällön ja mielekkyyden.

Ei kommentteja: